Stenull ger brandskydd åt träkonstruktioner

Datum: 11 Mar 2022

Valet av isoleringsmaterial har stor inverkan på en byggnads samlade brandsäkerhet. Den säkraste lösningen i alla typer av konstruktioner är att använda obrännbar isolering i brandklass A1 eller A2-s1, d0, som PAROC Stenull.

Trä klassificeras visserligen som brännbart material, men en ordentligt byggd träkonstruktion kan stå emot en brand riktigt bra. En lätt träkonstruktion skyddas normalt mot brand med hjälp av icke brännbara material. En massiv träkonstruktion har ett bättre eget brandmotstånd eftersom ett förkolnat lager bildas som bromsar upp värmeinträngningen.

Brandmotståndskravet för en byggnad anges som brandmotståndstid med ett värde i minuter (30, 60, 90 osv. upp till 120 minuter). Denna information finns vanligtvis med i lokala byggbestämmelser och beror på byggnadens typ och höjd samt antal personer som vistas i byggnaden. I praktiken går den ut på att byggnadsstommen måste behålla sin bärförmåga under hela brandens förlopp inklusive den avtagande fasen. Det är konstruktörens ansvar att med hjälp av konstruktionsnormer som EN 1995-1-2, Eurokod 5 del 1-2 (Brandteknisk dimensionering) specificera lämpliga gränser eller brottemperatur för en viss konstruktion.

I projekteringsanvisningen ”Brandskydd av trä” ges detaljerad informaion kring olika typer av kontruktioner och hur fastställande av skyddsmetod skall göras. Paroc har ett brett utbud av typgodkända brandavskiljande träkonstruktioner. Dessa återfinns i projekteringsanvisningen och på vår hemsida samt i typgodkännande 1008/94, som också kan laddas ned på vår hemsida.

Läs mer och ladda ned projekteringsanvisningen

Läs mer om brandskydd av olika typer av konstruktioner

Mer om produkten Renovera och tilläggsisolera

Renovera och tilläggsisolera

Att energirenovera och tilläggsisolera sin fastighet har många fördelar. Förutom att värdet på fastigheten ökar, sänker du också både energianvändningen och driftskostnaderna. Inomhuskomforten ökar och utsläppen av CO2 minskar. Vilket isolermaterial du väljer är avgörande för att skapa hållbara, bekväma, säkra och sunda bostäder och arbetsmiljöer både när det gäller nyproduktion och renovering. PAROC Stenull är en naturligt hållbar, brandsäker och energieffektiv isolering, som finns i många olika utföranden. Det gör den till ett bra val både idag och för framtiden och spar mer än bara energikostnader!

PAROC Stenull är ett utmärkt materialval när du skall renovera eller tilläggsisolera din byggnad. Stenullen hjälper till att göra ditt hus mer energieffektivt, reducerar utsläpp av koldioxid, skyddar mot brand och fukt samt förbättrar inomhusklimatet. Så genom att renovera gör du ett aktivt val för framtiden och sparar mycket mer än energikostnader!

Tilläggsisolera vinden
Tilläggsisolera ytterväggen utvändigt
Arbets- & Monteringsanvisningar
Skötsel- & Underhållsanvisningar
Tilläggsisolera ytterväggen invändigt
Filmer
Certifikat och godkännanden, PAROC produkter
Miljödokumentation
Prestandadeklaration, PAROC produkter
LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

Referensprojekt från Paroc AB

Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia

Nybyggnad | Solna | 4 mdr kr

Nybyggnad av affärshus som består av en byggnad i Solna på 5 våningar varav 2...

Sveavägen 44

Sveavägen 44

Ombyggnad | Stockholm | Ej officiell

Ombyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Stockholm. Själva byggnati...

Industrilokal

Industrilokal

Ombyggnad | Avesta | Ej officiell

Ombyggnad av industri- hantverkshus i Avesta. Själva byggnationen startade ok...

Biogasanläggning Höganäs

Biogasanläggning Höganäs

Nybyggnad | Höganäs | Ej officiell

Nybyggnad av värmeverk i Höganäs. Själva byggnationen startade november 2017 .

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår