PAROC ZEROfix – Snabbt montage för nära-noll

Datum: 2 Maj 2022

Flexibelt, självbärande isoleringskoncept för både nya och befintliga byggnader.

För att uppnå klimatmålen är ett minskat energibehov en viktig utgångspunkt. EPBD (European Performance of Buildings Directive) kräver att alla nya byggnader ska vara nära nollenergibyggnader (NZEB).

Ett nära-nollenergihus är ett hus med mycket goda energiprestanda. Det mycket låga energibehovet, nära noll, bör till en betydande del täckas av förnybara energikällor, inklusive sådan som produceras på plats eller i närheten.

Uppgradera klimatskalet
För att spara energi i byggsektorn är det också nödvändigt att öka fokus på uppgradering av det befintliga byggnadsbeståndet. Genom att uppgradera klimatskärmen hos fristående hus byggda före 1990 kan man göra en energibesparing på upp till 8 TWh. Med dagens höga energipriser finns stora besparingar att göra.

Ytterväggar
Ytterväggar är en del av klimatskärmen som skyddar mot väder och vind, ljud och brand. En utvändig heltäckande isolering ger byggnaden ett fuktsäkert isolerskikt och minimalt med köldbryggor. PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO kan monteras på utsidan av bärande stommar av massivt trä, KL-trä, betong, tegel samt träregelstommar.

I vindutsatta områden och i högre byggnader kan PAROC Cortex One, med ett integrerat vindskydd, eller en kombination av Klimatskiva ZERO och PAROC Cortex-produkter användas. Befintliga träregelstommar som t ex utfackningsväggar kan i vissa fall behöva ett heltäckande skikt av plywood med minst 15 mm tjocklek för att ge ett stabilt underlag för infästning av fasadbeklädnaden.

PAROC ZEROfix
PAROC ZEROfix är en unik, självbärande infästningsmetod för utvändig isolering av ytterväggar. Infästningsmetoden består av
     1) horisontella fasadskruvar som tar vindlaster
     2) vinklade fasadskruvar som tar vertikal last från fasaden

Denna kombination ger en mycket robust konstruktion med minimala köldbryggor och bär vikten av både isoleringen och utvändig beklädnad. Systemet kan både användas vid såväl nybyggnation som vid renovering.

Isolering
PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO är en homogen stenullskiva som monteras i ett eller flera skikt mot bakomliggande konstruktion. Format 1200x600 mm och tjocklekar 100, 150, 200 och 250 mm. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A1.

PAROC Cortex, PAROC Cortex Pro och PAROC Cortex One är en stenullsbaserad lösning bestående av en stenullsskiva med ett integrerat icke brännbart vindtätt skikt. Den är avsedd för flervåningshus med ventilerade fasader i speciellt vindutsatta områden. Jämna kanter gör att springor och spalter undviks vilket minimerar risken för värmeförlust genom konstruktionen.

PAROC Cortex med format 1800x1200 mm och tjocklek 30 mm kan monteras på utsidan av Klimatskiva ZERO. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A2-s1,d0.

PAROC Cortex Pro med format 1800x1200 mm och tjocklek 50 mm kan monteras på utsidan av Klimatskiva ZERO. Deklarerad lambdaklass 0,032 W/mK. Euroklass A2-s1,d0.

PAROC Cortex One med format 1500x600 mm och tjocklekar 150, 180 och 200 mm. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A2-s1,d0.

Typgodkännande
RISE Certifiering har utfärdat ett Typgodkännande för PAROC ZEROfix fasadsystem med löpnummer SC1384-17 och som innefattar isolering, infästningsskruvar och brandskyddbehandlad träläkt. Fasadsystemet uppfyller krav på brand och krav på fuktsäkerhet enligt BBR samt beständighet och dimensionering och vindlast enligt EKS. Typgodkännande finns i sin helhet på PAROC.SE.

Mer information finns på vår site

Läs mer i vårt Projekteringsstöd

Referensprojekt från Paroc AB

Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia

Nybyggnad | Solna | 4 mdr kr

Nybyggnad av affärshus som består av en byggnad i Solna på 5 våningar varav 2...

Sveavägen 44

Sveavägen 44

Ombyggnad | Stockholm | Ej officiell

Ombyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Stockholm. Själva byggnati...

Industrilokal

Industrilokal

Ombyggnad | Avesta | Ej officiell

Ombyggnad av industri- hantverkshus i Avesta. Själva byggnationen startade ok...

Biogasanläggning Höganäs

Biogasanläggning Höganäs

Nybyggnad | Höganäs | Ej officiell

Nybyggnad av värmeverk i Höganäs. Själva byggnationen startade november 2017 .

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår