PAROC ZERO

Datum: 4 Feb 2020

PAROC ZERO är ett flexibelt isoleringskoncept som ger en unik lösning för isolering av både nya och befintliga byggnader till nära-nollenergi-standard.

EPBD (European Performance of Buildings Directive) kräver att alla nya byggnader från och med 2021 ska vara nära nollenergibyggnader (NZEB). För offentliga byggnader gäller detta redan från 2019. Ett nära-nollenergihus är ett hus med mycket goda energiprestanda. Det mycket låga energibehovet, nära noll, bör till en betydande del täckas av förnybara energikällor, inklusive sådan som produceras på plats eller i närheten.

Uppgradera klimatskalet
För att spara energi i byggsektorn är det också nödvändigt att öka fokus på uppgradering av det befintliga byggnadsbeståndet. Genom att uppgradera klimatskärmen hos fristående hus byggda före 1990 kan man göra en energibesparing på upp till 8 TWh.

Ytterväggar
Ytterväggar är en del av klimatskärmen som skyddar mot väder och vind, ljud och brand. En utvändig heltäckande isolering ger byggnaden ett fuktsäkert isolerskikt och minimalt med köldbryggor. PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO kan monteras på utsidan av bärande stommar av massivt trä, KL-trä, betong, lättbetong, tegel samt träregelstommar.

I vindutsatta områden och i högre byggnader kan PAROC Cortex One eller en kombination av Klimatskiva ZERO och PAROC Cortex användas. Befintliga träregelstommar som tex utfackningsväggar kan i vissa fall behöva ett heltäckande skikt av plywood med minst 15 mm tjocklek för att ge ett stabilt underlag för infästning av fasadbeklädnaden.

Tvåstegstätad fasad med luftspalt
En ventilerad fasad skall ha ett dränerande och kapillärbrytande skikt bakom beklädnaden. Om detta skikt utgörs av en luftspalt förbättras normalt fuktsäkerheten genom att skapa en s.k. tvåstegstätad fasad där regnavledningen separeras från lufttrycksfallet. Då blir lufttrycksfallet över fasadbeklädnaden mindre och mängden regnvatten som annars via vindtryck skulle ha tryckts igenom fasadbeklädnaden begränsas. Därför är det att föredra att ha en luftspalt bakom fasadbeklädnaden. Syftet med denna spalt är även att avlägsna fukt som tränger in i byggnaden via fasadbeklädnaden eller via diffusion från konstruktionen. I luftspalten leder luftcirkulationen den fuktiga luften uppåt och frigör den utomhus via öppningarna i den övre delen av beklädnaden.

PAROC ZEROfix
PAROC ZEROfix är en unik, självbärande infästningsmetod för utvändig isolering av ytterväggar. Infästningsmetoden består av
1) horisontella fasadskruvar som tar vindlaster
2) vinklade fasadskruvar som tar vertikal last från fasaden.
Denna kombination ger en mycket robust konstruktion med minimala köldbryggor och bär vikten av både isoleringen och utvändig beklädnad. Systemet kan både användas vid såväl nybyggnation som vid renovering.

Isolering
PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO är en homogen stenullskiva som monteras i ett eller flera skikt mot bakomliggande konstruktion. Format 1200x600 mm och tjocklekar 100, 150, 200 och 250 mm. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A1.

PAROC Cortex och PAROC Cortex One är en stenullsbaserad lösning bestående av en stenullsskiva beklädd med ett icke brännbart vindtätt skikt. Den är avsedd för flervåningshus med ventilerade fasader i speciellt vindutsatta områden. Jämna kanter gör att springor och spalter undviks vilket minimerar risken för värmeförlust genom konstruktionen.PAROC Cortex One med format 1500x600 mm och tjocklekar 150, 180 och 200 mm. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A2-s1,d0.

PAROC Cortex med format 1800x1200 mm och tjocklek 30 mm kan monteras på utsidan av Klimatskiva ZERO. Deklarerad lambdaklass 0,033 W/mK. Euroklass A2-s1,d0.

Typgodkännande
RISE Certifiering har utfärdat ett Typgodkännande för PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO fasadsystem med löpnummer SC1384-17 och som innefattar isolering, infästningsskruvar och brandskyddbehandlad träläkt. Fasadsystemet uppfyller krav på brand och krav på fuktsäkerhet enligt BBR samt beständighet och dimensionering och vindlast enligt EKS. Typgodkännande finns i sin helhet på PAROC.SE.

Läs mer i vårt Projekteringsstöd

Mer om produkten Isolering för vägg och fasad

Isolering för vägg och fasad

Att isolera är som att ge huset varma kläder och är en mycket god investering. Du får en lägre uppvärmningskostnad och samtidigt en behagligare boendemiljö. Du får också en värdestegring av huset.När det är dags att åtgärda fasaden är det alltid lönsamt att tilläggsisolera samtidigt. Om fasaden är vacker och värd att bevara kan du istället isolera på insidan. Då kan du också ta ett rum i taget och variera isolertjockleken beroende på rum och önskat resultat. Vi har vägglösningar för olika typer av byggnader. Nedan finns ett urval av de vanligast förekommande typerna.

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Isolering för ytterväggar
Innerväggar

Innerväggar

Produktöversikt

Läs mer

Broschyrer

Broschyrer

Här kan du ladda ned våra senaste broschyrer i PDF-format.

Läs mer

Arbets- & Monteringsanvisningar
Filmer
Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Certifikat och godkännanden, PAROC produkter
Prestandadeklaration, PAROC produkter
Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

CAD Ritningar
LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

PAROC SE-W-VF-10.6
PAROC SE-W-VF-10.8
PAROC SE-W-VF-30.1 CLT
PAROC SE-W-VF-30.1 CONCRETE
PAROC US-RF-10.1
PAROC US-RF-10.8
PAROC US-VF-20.1
PAROC US-VF-20.12
PAROC US-VF-20.6
PAROC US-VF-50.13
PAROC US-VF-50.2
PAROC VS-PW-20.11
PAROC VS-PW-20.14
PAROC VS-PW-20.3
Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Miljödokumentation

Referensprojekt från Paroc AB

Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia

Nybyggnad | Solna | 4 mdr kr

Nybyggnad av affärshus som består av en byggnad i Solna på 5 våningar varav 2...

Sveavägen 44

Sveavägen 44

Ombyggnad | Stockholm | Ej officiell

Ombyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Stockholm. Själva byggnati...

Industrilokal

Industrilokal

Ombyggnad | Avesta | Ej officiell

Ombyggnad av industri- hantverkshus i Avesta. Själva byggnationen startade ok...

Biogasanläggning Höganäs

Biogasanläggning Höganäs

Nybyggnad | Höganäs | Ej officiell

Nybyggnad av värmeverk i Höganäs. Själva byggnationen startade november 2017 .

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår