Pagoden

Pagoden på Gullbergsstrand och Kuggen på Lindholmen har utsetts till Göteborgs bästa byggnader 2012. Bygg-Göta och Chalmersfastigheter fick ta emot priset av Per och Alma Olssons fond för byggnadernas estetik och praktiska användning.

Pagoden förvärvades av Bygg-Göta 2000 och genomgick nyligen en ombyggnad ritad av arkitektfirman Semrén och Månsson. Den har nu resulterat i utmärkelsen Årets bästa byggnad i Göteborg av Per och Alma Olssons fond. Priset delas med Kuggen som ritats av Wingårdh arkitekter för Chalmersfastigheter.

Långsträckt ljusgård

Pagoden, Tobaksmonopolets gamla hus på Gullbergsvass, invigdes 1930 och ritades ursprungligen av Cyrillus Johansson. Det folkliga namnet på huset kommer från den österländska stilen på taket.
Prisjuryns motivering lyder:
”Med sitt karaktäristiska tak har Pagoden länge varit ett landmärke i staden. Efter att ha stått tom och övergiven i många år har byggnaden nu fått nytt liv. Genom ett nästintill kirurgiskt ingrepp i husets stomme har en långsträckt ljusgård åt öster skapats. Denna ljusgård formar ett öppet samband i byggnaden och löser samtidigt problemet med husets mått och volymer som annars hade gett en alltför mörk mittkärna”.
Semrén & Månsson tar emot priset för tredje gången under 2000-talet.

”Att vi på Semrén & Månsson än en gång belönas med ett av de allra finaste regionala priserna gör oss både glada och stolta”, säger Magnus Månsson, arkitekt och adjungerad professor i arkitektur. ”För oss är det ett tydligt bevis på att vår filosofi – att vara den heltänkande arkitekten – lönar sig.”

Att bygga om k-märkta Pagoden till moderna kontorslokaler på totalt 12 000 kvadratmeter innebar stora utmaningar för byggherren Bygg-Göta och Semrén & Månsson.

Ett grundkrav var att få in mer ljus och samtidigt bevara husets karaktär. Lösningen blev att mura in rasterelement med glasrutor i fasaden, vilket säkrar ljusinsläpp samtidigt som de fungerar som solskydd. Det utmärkta originalteglet från originalfasaden återanvändes i den nya, vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt, och dessutom skapades ljusgårdar som gör det möjligt för de nya hyresgästerna att uppleva husets hela volym.

”Liksom våra tidigare vinster under 2000-talet, Hotell Avalon och studentbostäderna på Kronhusgatan, var det här ett utmanande projekt, men resultatet blev lyckat, vilket Per och Alma Olssons pris är ett hedrande bevis på, avslutar Magnus Månsson.


Text: Jenny Marcuson i Byggfaktas branschtidning #1 2013
Foto: Krister Engström

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Projektdata

Ombyggnad till kontor.
Pagoden
Kvarteret Bronsen
Gullbergsvass
Göteborg
Västra Götaland
Värde(Milj.):
> 100 Mkr
Entr.form:
Delad entreprenad
Huskroppar:
1
Bruttoyta:
13000
Våningar:
7
Vån.under jord:
1
Byggstart:
April 2010
Färdigt:
Hösten 2011
Byggtid:
18 Månader
Skapades:
2002
Uppdaterades:
2012-11-30

Relaterade projekt

AC Hydraulic A/S

AC Hydraulic A/S

Viborg

Modern kontorsbyggnad med särskilt stora solskydd


Advokatbyrån Vinge

Advokatbyrån Vinge

Tillbyggnad | Göteborg | > 100 Mkr

Tillbyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Göteborg på 10 våningar....

Aecom

Aecom

Pretoria


ÅF Huset

ÅF Huset

Nybyggnad | Göteborg | ca 330 mkr

Arkitektbyrån Design har ritat ÅF-huset i Göteborg som bildar port till stade...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår