Naturskyddsföreningen

Nominerad 2023 till Guldstolen.
Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Fox Belysning AB

På Södermalm i Stockholm har Naturskyddsföreningens slitna lokaler från 1800-talet nu renoverats. Fokus har legat på återbruk och miljömedvetenhet med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck. Nominerad 2023 till Guldstolen, inredningsarkitekternas eget pris.

I flera rum valdes Yoyo pendel i en blågrön nyans som matchar övriga inredningsdetaljer. Yoyo tillverkas i Danmark utav återvunnen aluminium från Sverige. Konstruktionen är enkel, men samtidigt uttrycksfull och elegant.

Yoyo är en serie inomhusarmaturer ritad av C.F. Møller Architects. Förutom en pendeln i två olika storlekar hittar vi en utanpåliggande tak/vägg-armatur i tre diametrar. Välj mellan sju olika standardfärger plus rå aluminium.


Arcona

Arcona har byggt om Naturskyddsföreningens rikskansli i kvarteret Förmannen 16 på Åsögatan i Stockholm.

Under pandemin har Naturskyddsföreningen passat på att renovera rikskansliets slitna kontor i en lokal från 1800-talet, med fokus på återbruk och miljökloka val. I renoveringen tillämpades cirkulära designmetoder och nytänkande, med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck och spara på miljön. En viktig åtgärd har varit att så långt som möjligt återanvända och återbruka. Möbler och inredning har återbrukats till 100 procent. Samtidigt har arbetsplatsen övergått till ett flexibelt, verksamhetsbaserat och zonindelat kontor. Sveriges största miljöorganisation har med hjälp av Kaminsky Arkitektur tagit ett helhetsgrepp om lokalerna.

Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks- och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta.

– För att kunna använda sig av återbrukat material i renoveringen i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller länge. Resultatet är fantastiskt. Det kanske viktigaste tipset vi har är att våga återbruka och samarbeta med miljöintresserade arkitekter och entreprenörer som vill jobba för en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Helena Fredriksson, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Ett syfte med renoveringen var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden. För att rymmas går man från egna arbetsplatser till en verksamhetsbaserat zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har nyligen återgått till att arbeta deltid på kontoret, men fortfarande tillämpas också distansarbete för de medarbetare som önskar.


Produktkopplingar

Belysning inomhus - Pendel

På Södermalm i Stockholm har Naturskyddsföreningens slitna lokaler från 1800-talet nu renoverats. Fokus har ...


Relaterade projekt

AC Hydraulic A/S

AC Hydraulic A/S

Viborg

Modern kontorsbyggnad med särskilt stora solskydd


Advokatbyrån Vinge

Advokatbyrån Vinge

Tillbyggnad | Göteborg | > 100 Mkr

Tillbyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Göteborg på 10 våningar....

ÅF Huset

ÅF Huset

Nybyggnad | Göteborg | ca 330 mkr

Arkitektbyrån Design har ritat ÅF-huset i Göteborg som bildar port till stade...

ALD Bil

ALD Bil

Nybyggnad | Täby | ca 80 mkr

Nybyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Täby. Själva byggnationen ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår