Rockwool's huvudkontor

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Rockwool AB

ROCKWOOL väljer renovering före nybyggnation – lönsamt för både miljö och ekonomi

Efter en omfattande renovering är ROCKWOOL:s nordiska huvudkontor klart för inflyttning. Inför projektets start stod isoleringsproducenten inför ett stort val: Skulle de riva den 50 år gamla byggnaden eller satsa på att renovera den? Så snart beräkningarna var klara blev valet självklart - att renovera visade sig vara lönsamt på många sätt.

ROCKWOOL invigde sitt nordiska huvudkontor utanför Roskilde år 1972. Tack vare renoveringen som just står klar har byggnaden minskat sin energiförbrukning med 62 % jämfört med när den uppfördes. Byggnaden, som är på 3 448 m2 och har fyra våningar, hade ursprungligen en energiförbrukning på 185 kWh/m2/år. Nu beräknas den bli ca. 68 kWh/m2/år. Byggnaden uppfyller därmed kraven på renoveringsklass 1 och är certifierad enligt DGNB Guld.

Optimerat inomhusklimat och lägre CO2-utläpp
Projektet bestod av fasadrenovering, med efterföljande isolering av fasaden samt nya fönster. Invändigt har en total kontorsrenovering skett på alla våningsplan. Ett nytt ventilationssystem samt ett nytt LED-belysningssystem med dagsljus och rörelsesensorer håller på att etableras. Dessutom har en rad olika lösningar installerats för att säkerställa optimal akustik och ljudisolering.

LCA-beräkningar visar att projektet har sparat in 370 000 kg CO2 genom att renovera i stället för att bygga nytt. Det motsvarar cirka 320 flygresor från Stockholm till Bangkok.
”Många väljer att riva gamla, omoderna byggnader och bygga nya i stället, men som tur är märker vi att allt fler inser fördelarna med att renovera” säger Frank Ove Larsen, VD för ROCKWOOL i Norden.

Återvinning i fokus
För ROCKWOOL var det viktigt att leva som man lär under projektet även när det gällde avfall och återvinning. Allt spill- och rivningsmaterial gick till återvinning genom företagets etablerade service Rockcycle. ”I Sverige står byggbranschen för cirka 35% av allt avfall och en stor del kommer från rivning och renovering. All den isolering som revs ner under renoveringen samlades in och har återvunnits vid ROCKWOOLs fabriker. Den gamla stenullen har gått in i den vanliga produktionen igen där den smälts ner för att bli till nya produkter i stället för att skickas i väg på deponi”, förklarar Frank Ove Larsen.

Renovering gynnar även ekonomin
Renoveringen är dock inte bara en vinst för miljön, utan har också en positiv effekt på de totala kostnaderna för bygget, säger Frank Ove Larsen: ”Renovering är inte bara lönsamt i förhållande till minskningen av CO2-utsläpp, utan också rent ekonomiskt. Totalpriset för renoveringen är ca. 24 000 SEK/m2, där nybyggnation beräknas till ca 28-36 000 SEK/m2. Det är definitivt en anmärkningsvärd kostnadsminskning.” Att renovera sina egna byggnader är ett av ROCKWOOL Groups hållbarhetsmål. Målet är att reducera energikonsumtionen (kWh/m2) i egna (ej ännu renoverade) kontorsbyggnader med 75 % till år 2030 (35 % till 2022).


Produktkopplingar

Isolering av yttervägg

Ytterväggar tillsammans med taket är byggnadens klimatskärm och fungerar som ett skal som skyddar byggnaden.


Relaterade projekt

AC Hydraulic A/S

AC Hydraulic A/S

Viborg

Modern kontorsbyggnad med särskilt stora solskydd


Advokatbyrån Vinge

Advokatbyrån Vinge

Tillbyggnad | Göteborg | > 100 Mkr

Tillbyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Göteborg på 10 våningar....

Aecom

Aecom

Pretoria


ÅF Huset

ÅF Huset

Nybyggnad | Göteborg | ca 330 mkr

Arkitektbyrån Design har ritat ÅF-huset i Göteborg som bildar port till stade...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår