Skandinavisk prestigebyggnad med specialdesignad, CO2-neutral Dektonfasad

Datum: 20 Jan 2023

Skandinavisk prestigebyggnad med specialdesignad, CO2-neutral Dektonfasad

Som en barriär mot föroreningar och buller reser sig det nya kontorshuset Entré Kallebäck mellan Göteborgs nya stadsdel, Kallebäcks Terrasser, och en av Sveriges hårt trafikerade motorvägar, E6. En exklusiv fasad av ultrakompakta Dekton förenar Entré Kallebäck och områdets natur och förenar berget med hållbar, framtidsorienterad arkitektur och materialval.

Se projektet:INTERAKTION MELLAN AKTÖRER SKAPAR OPTIMERING
Bakom bygget står Wallenstam, arkitekterna Liljewall och BRA Bygg AB, som i samarbete med specialister från olika leverantörer som bland annat Cosentino och Kungälvs Natursten, skapat en byggnad som med olika design- och materialval på fasaden västerut respektive östra läget gör att funktionalitet, miljökrav och användarvänlighet möts.

Om Cosentino

Både inifrån och ut är de ultrakompakta, CO2-neutrala ytorna från Dekton ett konsekvent materialval baserat på både flexibilitet och ekonomi:

"Fördelarna med Dekton i centrala och trafikerade lägen är uppenbara. De stora formaten och de varierande tjocklekarna ger en hög grad av flexibilitet – och när vi som fasadspecialister tidigt är med i byggprocessen har vi som grupp också ett antal möjligheter att bidra till att optimera både design, installation och ekonomi." säger fasadspecialisten på Cosentino, Robin Nestenborg.

Om DEKTON-plattformat och tjocklekar

ARKITEKTUR MED STANDARD- OCH SPECIALFÄRGER

Utgångspunkten för valet av Dekton är oftast att materialet är ett framtidsorienterat, hållbart alternativ till skärmplattor, fasadplattor och naturstenfasader. Dekton matchar både välkända fasadsystem och kraven på både hållbara bostadshus och kontors- och bostadsfastigheter – och finns i en omfattande samling standardfärger som används som en del av arkitekturen på Entré Kallebäck.

Om Dektonfasader

Men Liljewalls arkitekter ville också arbeta med färgsättningen som är djupt rotad i de lokala graniterna från Bohuslän – och i nära samarbete med Cosentinos spanska produktion tog de fram 3 specialfärger med polerat marmoruttryck, vilket skapar en distinkt och exklusiv upplevelse av fasaddesignen. De ingår nu i Cosentino ID-samlingen under namnen Dekton ID Wallenstam Black, Green och Red.

Om Dekton ID

SPECIALLÖSNINGAR OCH KNOW-HOW

"I vår högteknologiska produktion har vi oändliga möjligheter att arbeta med speciallösningar – utan att kompromissa med UV-beständighet, fläck- och klotteravvisande egenskaper och rep- och slagtåligheten som förlänger hållbarheten, minimerar underhållskostnaderna och ökar investeringens livslängd och relevans. Hållbarhet och CO2-neutralitet har beaktats i alla aspekter", säger Robin Nestenborg, som har följt byggandet av Entré Kallebäck noga och avslutar: "Att vara en integrerad del av ett projekt och föra in internationellt kunnande och erfarenhet skapar unika lösningar där grönt byggande är ett nyckelord – och där hållbarhet, optimering, ekonomi och arkitektur går hand i hand."

Om Dektons koldioxidneutralitet

Den sydsvenska byggnaden stod klar 2022 och Dekton står för totalt 8 000 m2 fasad samt 4 000 m2 innergolv, väggbeklädnader i en blandning av special- och standardfärger.

Film/inspirationsfoton:Läs mer om Entré Kallebäck

Mer om produkten Fasader

Fasader

Paradigmskiftet lett av modern arkitektur har resulterat i att fasadtillämpningar har blivit allt viktigare. Rent estetiska värden har fått ge plats för ett erkännande av fasadens direkta inverkan på byggnadens strukturella stabilitet, energieffektivitet och därmed på välmåendet för de personer som bor där.

En bra design kommer att utveckla alla dessa element, och för det behöver du välja ett material som kan göra jobbet.

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Fasader

Fasader

Produktöversikt

Läs mer

Hitta din närmaste Cosentino City
Hitta ditt närmaste Cosentino Center
Cosentino produktguide
Dekton fasader 2019
Dekton applikationer
Dekton ultrakompakta ytor
Our Inspiring Journey to Sustainability
Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Silestone by Cosentino

Silestone by Cosentino

Miljövarudeklaration

Läs mer

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

BIM-bibliotek

BIM-bibliotek

BIM-filer är tillgängliga på Cosentinos kundwebb.

Läs mer

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

EPD - Dekton by Cosentino

EPD - Dekton by Cosentino

Miljövarudeklaration

Läs mer

Referensprojekt från Cosentino Scandinavia AB

Fotograf Alice Johanssons Vedumkök
Grävlingen

Grävlingen

Stockholm

Skallan House

Skallan House

Göteborg

Vega tågstation

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår