Nytt betongrecept med minskad andel cement

Datum: 21 Mar 2024

I S:t Eriks i Uppsala har vi nyligen investerat i en ny silo där vi lagrar ett av flera godkända och väl beprövade bindemedel till betong. Genom att blanda i mer alternativa bindemedel i betongen kan vi minska andelen cement och därmed minska klimatavtrycket på våra produkter rejält! En del av betongprodukternas egenskaper förbättras dessutom och det har en positiv inverkan på produkternas hållfasthet.

Visste du att gamla betongprodukter går att krossa och återanvända i nya produkter? Betong består endast av naturliga råvaror där runt 80 % av betong är ballast i olika fraktioner. Superplattan är en av de produkter vi tillverkar i Uppsala och den består av en fjärdedel återvunnen betong från vår verksamhet. Det gör att vi inte behöver använda lika mycket bergkross och genom det sparar på viktiga naturresurser. Lyssna på vår hållbarhetschef berätta om superplattan och våtpressningsmetoden i videon nedan.

I vår strävan att producera klimatvänligare betongprodukter har vi utvecklat ett nytt betongrecept där en stor del av cementen ersätts, samtidigt som vi gör betongen starkare.

Inom kort tar vi nästa stora steg så håll utkik!

Vi hjälper dig hitta rätt
S:t Eriks hjälper till med unika kundanpassningar och måttanpassade produktionsritningar utifrån den lösning som passar ändamålet bäst. Kontakta oss gärna för frågor eller för att bolla idéer till ditt nästa projekt.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår