Minskat koldioxidutsläpp från betong

Datum: 31 Jan 2024

S:t Eriks strävar hela tiden efter att hitta nya vägar för att minska verksamhetens miljöpåverkan. Vi jobbar ständigt med att sänka vårt koldioxidavtryck och har satt tuffa mål för reducering av koldioxid till 2030, och senast år 2045 nå klimatneutralitet.

S:t Eriks största klimatavtryck kommer från ingående råvaror, framför allt cement, som är en viktig komponent i betong. Genom cementbyten och receptjusteringar har vi uppnått ett mycket positivt resultat. Samtidigt pågår ett viktigt arbete för att hitta nya innovativa lösningar. Många steg i rätt riktning har genomförts under det senaste året och samtliga sex VA-fabriker runt om i Sverige har minskat sitt koldioxidavtryck under 2023. Ett exempel som sticker ut lite extra är vår VA-fabrik i Hjällbo, Göteborg, som reducerat sitt koldioxidavtryck med hela 16 % från betongen jämfört med året innan.

”Vi har testat olika cementsorter och hittat en som både har lågt klimatavtryck och dessutom fungerar väldigt bra vid VA-tillverkning. Det har gjort att vi också kunnat minska ner mängden cement i våra recept och ändå fått väldigt fin kvalitet och hållfasthet på våra produkter. Den här reduceringen är verkligen ett stort steg i rätt riktning", säger Produktionschef i Hjällbo, Mattias Mellqvist.

Små medel ger stora vinster
I Hjällbofabriken är elförbrukningen ett annat viktigt fokusområde, som har reducerats med mer än 10 % för andra året i rad. ”Vi har lokaliserat vad som drar mest el och gjort insatser där. Bland annat så stänger vi av maskinerna vid raster. Det handlar mycket om medvetenhet, små saker kan göra stor skillnad, som att till exempel alltid släcka lampor, och att dra ner värmen vid ledigheter. Enkelt men effektivt”, säger Mattias.

S:t Eriks fortsätter miljöarbetet och i vår är det dags för något helt nytt – missa inte detta!

Vi hjälper dig hitta rätt
S:t Eriks hjälper till med unika kundanpassningar och måttanpassade produktionsritningar utifrån den lösning som passar ändamålet bäst. Kontakta oss gärna för frågor eller för att bolla idéer till ditt nästa projekt.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår