Nejlikan

Nybyggnad av flerbostadshus som består av en byggnad i Borås med 74 lägenheter på 20 våningar. Själva byggnationen startade oktober 2012 till en uppskattad kostnad av 100-150 mkr.

Byggherre var Hökerum Bygg och som arkitekter anlitades Sjögren Arkitekter. Projektet utfördes i form av egen regi och byggnadsentreprenör var Hökerum Bygg.,..

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

UBAB Ulricehamns Betong AB

Borås nya landmärke

UBAB Ulricehamns Betong AB har tecknat avtal med Hökerum Bygg AB om att få leverera betongstommen till Borås högsta hus. 22 våningar högt, med 77 lägenheter, kommerBrf Nejlikans slanka siluett att synas vida omkring över Borås.Fasaderna mot gatan och Viskan kommer att vara täckt av svart skärmtegel, medan sidorna mot norr och söder består av vita sandwichelement. Byggnadens karaktär och materialval är anpassade för att den nya byggnaden skall smälta in med den intilliggande äldre bebyggelsen.

Med vacker uteplats mot Viskan kommer utemiljön att bli fantastisk. Ett gångstråk skapas utmed Viskans östra strand som ökar tillgängligheten till Viskan och med en kort promenad under riksväg 40 kan man strax vara inne i Borås mest centrala delar. Brf Nejlikan har utnyttjat betongens goda egenskaper. Ytterväggarna är välisolerade och täta utan att det finns risk för fukt eller mögel. Lägenheterna blir mycket energieffektiva, tysta och får samtidigt ett jämnt skönt inomhusklimat eftersom betongen har en värmebuffrande förmåga som utjämnar temperaturdifferenser mellan natt och dag.

UBABs projektledare, Niclas Bengtsson ser nöjd ut när han bekräftar samarbetet med Hökerum Bygg AB. – Stommen från UBAB börjar resas i mars och då går det undan! Ytterväggar och innerväggar placeras ut på den färdiga betongplattan. Därefter ett mellanbjälklag och trappor innan proceduren upprepas för nästa våning. Nästan 2 våningar per vecka räknar vi med, så vi får gjuta några våningar i förväg på fabriken och lägga på lager för att hinna med. Själv tänker jag besöka arbetsplatsen när den översta våningen monteras. Kul att bli en av de första med att se utsikten från Borås högsta hus!


Arkitekt
Sjögren Arkitekter AB
Byggentreprenör
Hökerum Bygg AB
Byggherre
Hökerum Bygg AB
Plankonsult
Norconsult Sverige AB
Stomleverantör
UBAB Ulricehamns Betong AB

Projektdata

Nybyggnad av punkthus i Borås, etapp 1
Textilmuseet, etapp 1
Druveforsvägen-Kyrkogårdsgatan
Nejlikan 1
Borås
Västra Götaland
Värde(Milj.):
100-150 mkr
Entr.form:
Egen regi
Huskroppar:
1
Lägenheter:
74
Våningar:
20
Byggstart:
oktober 2012
Skapades:
2010
Uppdaterades:
2015-08-04

Relaterade projekt

1200 tillfälliga bostäder i Skellefteå

1200 tillfälliga bostäder i Skellefteå

Skellefteå

Att producera och leverera 1 200 temporära bostäder till Solbacken i Skelleft...


280 studentlägenheter

280 studentlägenheter

Nybyggnad | Stockholm | 50-100 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus i Stockholm med 280 lägenheter. Själva byggnation...

79&Park

79&Park

Nybyggnad | Stockholm | 400-500 Mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som består av en byggnad i Stockholm med 168 läge...

Akelius

Akelius

Utv. renovering | Rönninge | 50-70 mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 3 byggnader i Salem med 720...