Jakten på den ultimata wellnessupplevelsen

Datum: 30 Aug 2021

Vi lever i en tid där tempot aldrig har varit högre - utvecklingen går fortare och fortare, och effektiviteten blir högre och högre. Det kan vara svårt att följa med.

Som en motpol till det ständigt ökande tempot i samhället, söker vi bland annat ett ökat fokus på välmående. I vår hårda och stressade vardag behöver vi alla små ‘öar’ där vi uppnår frid, välmående och kan ladda upp våra mentala depåer. Både som ett koncept och som en affärside växer wellness därmed snabbt de sista åren, och det har kanske aldrig varit mer relevant än i dag.Bygg wellnessupplevelser i världsklass genom intelligenta lösningar
Men vem är egentligen "jag", tänker du säkert. Låt mig bara kort presentera mig själv. Jag heter Tanja Weische och jobbar i wedi GmbH, där en av mina viktigaste uppgifter är att ge råd till arkitekter och byggherrar om hur de kan skapa wellnessupplevelser i världsklass och hur wedis produkter kan bidra till dessa projekt.

En utmaning från min chef
På våren utmanade chefen mig till att dra ut på ett historiskt äventyr på jakt efter wellnessens ursprung i Danmark, för att få en ännu djupare kunskap om wellness och dess historiska perspektiv.

Jag behövde inte tänka på det i många sekunder innan jag utbrast "utmaningen accepterad" och så satte vi kursen mot Silkeborg. I Silkeborg ligger Badeanstalten anno 1920 - ett bra ställe att börja på för att uppleva bad och wellness i ett historiskt perspektiv.En tidsresa til en annan värld
Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig - men synen som mötte mig då jag kom in på Badeanstalten, stämde inte det minsta med bilden jag hade fått på näthinnan när jag gick ned de 8 stegen och in genom den rustika trädörren. Då jag kom in i Badeanstaltens byggnad, var det som att resa 100 år tillbaka i tiden, och jag kände strax historiens grepp om mig. Badeanstaltens lokaler är i stort sett som de var då de byggdes, och är vackra, enkla och inbjuder till renhet och avslappning.

Denna onsdag i april var vi – min chef i wedi och jag - de enda gästerna i Badeanstalten, sedan den hade öppnat igen efter en långvarig nedstängning pga. Corona.

Efter en kort rundvandring i Badeanstalten skulle vi välja behandling. Jag valde att bada i karbad, som jag själv skulle välja en doft för. Jag valde lavendel, med den fina, lugna lila färgen.

Då jag blev "lagd" i karet med nackkudde kändes det väldigt bra - tid för avslappning, tid till tankar. Efter en halvtimmes tid stod jag upp, blev paketerad in i ett stramt lakan, och låg därefter inpackad i 15 minuter för att slappna av igen. Efter detta var behandlingen färdig.

Den totala sensuella upplevelsen jag precis hade varit igenom gjorde ett stort intryck på mig. Hela fokuset på upplevelsen och det som föregick i nuet, gav en känsla av välmående och vinst, som varade länge efter besöket i Badeanstalten i Silkeborg.

Hur kan jag hjälpa dig
När du som arkitekt eller byggherre står inför ett projekt där du önskar att skapa den ultimata wellnessupplevelsen - antingen som själva fokuspunkten eller bara som en del av ett större projekt, ta kontakt med mig så tidigt som möjligt i processen och låt mig hjälpa dig.

Många referenser i både Danmark och internationellt
wedi har ett stort antal referanser inom konstruktion av wellnessprojekt. Senast har wedi ingått ett avtal - i samarbete med Kakelspecialisten i Stockholm - om att leverera ett wellnessprojekt till Elite Hotels of Sweden, till deras The Wood Hotel by Elite, Skellefteå - en av världens högst träbyggnader.

Hotellet öppnar i september 2021 och är ett 20-våningars trähotell med 205 rum och kongressfaciliteter för uppemot 1200 personer. Hela spa- och wellnessavdelningen får panoramautsikt över staden Skellefteå. För projektet ska wedi bl.a. leverera en stor 2-delad ångbastu med dusch, avslappningsområde och bänkområde.Kunskapen om det möjliga - utmanande former och konstruktioner som liknar en miljon
Något av ledordet i konstruktionen av wellnessprojekt är rena linjer, ro, harmoni och välbefinnande, och här passar den skandinaviska minimalistiska arkitekturen och designstilen perfekt in. På samma sätt spelar inredningen med ljus, ljud och dofter en viktig roll när det gäller att skapa stämning och framkalla känslor, som tillsammans skapar rum för total avslappning och välmående - den totala känsloupplevelsen.

En av sakerna som wedi specialiserat sig på är att bygga välmåendeprojekt, och att bygga former och konstruktioner som det verkar svårt att uppnå på förhand till exempel duschkabiner, bänkar, ångbastu, välmåendeoaser, solsängar och spa osv. - och som samtidig ser ut som en miljon när det är färdigt, utan att ha kostat det att bygga. wedis produkter är speciellt anpassade för våta zoner där det är en konstant hög fuktighetsbelastning, då wedi's produkter är oorganiska och 100% vattentäta.

Fakta om Badeanstalten i Silkeborg:
År 1915 tog Silkeborg kommun initiativ till en kommunal badanläggning. Silkeborg kommun valde en komplett lösning: bygge av en kommunal byggnad med bibliotek, museum, badanläggning och brandstation. Projektet var typiskt för den tiden: befolkningen behövde utbildning och upplysning (bibliotek), kultur (museum) och renhet (badanläggning). På den tiden drogs paralleller från de gamla romerska baden, där romarna förmodligen blev rena och diskuterade filosofiska ämnen. Köpenhamns arkitekt A. Bendixen fick uppdraget.

Kommunbygget blev Silkeborgs första stora sysselsättningsprojekt. Hantverkarna fick gjöra jobbet när de inte hade något annat att gjöra. Därför tog arbetet lite tid, och populärt fick bygget namnet "hantverkarens vilostad". Bygget stog färdigt år 1920, och den blev stadens stolthet de närmaste årtionderna.

Vid ett besök än idag får besökaren fortsatt kunna uppleva den cirkulerande duschen, ångbadet, de stora badkaren, garderoberna osv. Den «fina» avdelningen är fortfarande till vänster och «folkavdelningen» till höger.

Silkeborg är den enda staden i Kungariket Danmark som har sin gamla badanläggning och ångbad i fortsatt drift i sin ursprungliga form både utvändigt och invändigt. Badanläggningen är alltså inte bara en kulturhistorisk pärla för Silkeborg, utan för hela Danmark.

Tanja Weische
Key Account Manager
- Arkitektur, wedi GmbHBesök vår hemsida!

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår