Renovering av Hotel Vejlefjords pärla

Datum: 14 Sep 2023

Under 2015 och 2016 slutfördes ett större renoveringsprojekt av Hotel Vejlefjord. Det var den så kallade byggnaden, Saugmans Palæ, som stod i fokus. Saugmans Palæ är den före detta administrationsbyggnaden, som nu byggts om till 23 rum. Dessutom öppnades en ny Thalasso-spaavdelning i byggnaden som tidigare inhyste den gamla simhallen – nu erbjuder Thalasso-spaet bland annat en stor saltvattenpool, saltbastu och solterrass.

Historiskt vingslag återspeglas i ombyggnaden av Saugmans Palats
Byggnaderna som utgör Hotel Vejlefjord har historiskt anor från 1800-talet, närmare bestämt 1892, då överläkare Christian Saugman tog upp planerna på att etablera ett sanatorium för bröstsjuka på Jylland. Sedan dess har hotellet genomgått ett antal renoveringar, men dess förflutna som sanatorium är fortfarande en väsentlig del av Hotel Vejlefjords historia och uttryck.

Därför har respekten för det historiska arvet också spelat en betydande roll under renoveringsprojektet i Saugmans palats och rummen i sig berättar också historien om hotellet. De gamla bärande timmerbalkarna som löper längs med tak och väggar är alltså desamma från när byggnaden först stod färdig som Vejlefjord Sanatorium år 1900.

”Vi har gjort vårt bästa för att bevara det gamla virket som finns i byggnaderna. Både huvudbyggnaden och Saugmans slott är byggda samtidigt, och med kraftigt virke som inte finns nuförtiden. Det betyder också att man kan ana de ursprungliga konstruktionerna av tak och bjälkar. Därför är rummen också utformade annorlunda, till skillnad från moderna hotell, vilket ger byggnaden lite av sin charm”, säger Flemming Bay-Jørgensen från Bay Arch, som var totalkonsult på projektet.

wedi og Raunstrup Tømrer A/S i fruktbart samarbete
Den befintliga administrationsbyggnaden var till en början helt avskalad och städad invändigt. Efter detta startade renoveringen invändigt, så byggnaden kunde leva upp till nutida standard med hissar, sprinkling, ventilation etc. Ombyggnaden skedde medan hotellet var i drift, vilket givetvis ställer särskilda krav på alla som är inblandade i projektet.

Till ombyggnadsprojektet har wedi bidragit med golvsystem för 15 badrum i de nya toppmoderna rummen och sviterna. Golvsystemet som används i badrummen är Fundo Primo element, där 90x90cm golvelement har använts i duschen. För golvkonstruktionen i övriga badrum har 50mm vanliga wedi byggskivor använts, i vilka spår för 16mm alupex vattenburna golvvärmeslangar har frästs på plats.

”Det är alltid ett utsökt nöje att bli utvald att bidra till den här typen av projekt, som ombyggnaden av den gamla administrationsbyggnaden på Hotel Vejlefjord var. Vid renovering och ombyggnad av gamla och äldre byggnader, är det alltid – både före och under processen – utmaningar, som det är spännande att bidra med lösningen till”.

Lasse Bo Ervolder, wedi Skandinavien.

Hotel Vejlefjord som vi känner det i dag
Hotel Vejlefjord som de flesta av oss känner det idag etablerades faktiskt först i mitten av 00-talet. Här sjösattes ett stort om- och tillbyggnadsprojekt. Målet var att utöka behandlingsramen fysiskt och professionellt och att uppnå synergi till andra kompetensområden inom utbildning och utveckling. Samtidigt var det en önskan att öppna upp för samverkan med externa parter och därmed skapa nya förebyggande och behandlingsmöjligheter i både gamla och nya byggnader.

Efter projekteringsfasen togs första spadtaget i marken i augusti 2006 och under de kommande två åren var Vejlefjord Danmarks vackraste byggarbetsplats, med en extra besättning på ca. 100 byggnadshantverkare deltog i om- och tillbyggnaden. Kur & Spa invigdes i juni 2008 och bygget i sin helhet stod klart den 1 september 2008 i och med driftsättningen av de stora nya mötes- och konferensanläggningarna.

Fakta – ombyggnadsprojekt saugmans palæ
Byggherre: Hotel Vejlefjord A/S
Arkitekt: Bay Arch
Huvudentreprenör: Raunstrup Tømrer A/S
Totalrådgivare: Bay Arch
Byggherrerådgivare.: Arkitema K/S
Ingenjör: Ingeniørgruppen Vestjylland
Entreprenadsform: Huvudentreprenör med öppen ekonomi
Byggperiod: 2015-2016
Byggkostnad: 9. milj. kr
Areal: 2.000 m2

Mer om produkten Duschelement: Fundo Primo

Duschelement: Fundo Primo

wedi Fundo Primo är ett duschelement med innbyggt fall för bättre platsutnyttjande. Den klassiska utformningen av duschelementet är antingen fyrkantig eller rektangulär och ger god plats i duschen. Duschelementet kan kaklas och är inte bara extremt praktiskt och pålitligt, det ger också helt nya designalternativ för våtrumsområden och badrum. Integrerat lutningsfall. Hela systemet är 100% vattentätt, enkel och trygg att hantera och är testat av fackfolk.

Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Duschelement: Fundo Primo
wedi broschyr
Broschyr Fundo Shower Systems
Broschyr - Monteringsfärdiga designytskikt
Broschyr - Inspiration för badrum
Broschyr - Tips & tricks Duschvägg
Broschyr - wedi bänkar och nischer
Nedladdning av broschyrer med mera
Hör av dig till oss!

Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med dina frågor.

Läs mer

Datablad Fundo Primo
Datablad Fundo Shower Systems

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår