Årets innovation - Efficient Load Out

Datum: 20 Mar 2024

Den molnbaserade webbapplikationen kan hjälpa bygg- och anläggningsbranschen att optimera och digitalisera sin hantering av schaktmassor – och därmed till att nå sina hållbarhetsmål.  

Efficient Load Out är Årets Innovation 2024, enligt Byggfakta DOCU, som för första gången delar ut denna utmärkelse.

Efficient Load Out hjälper bygg- och anläggningsbranschens aktörer att uppnå sina hållbarhetsmål och lönsamhet i utlastningsprojekt. Den digitala tjänsten erbjuder transparens mellan aktörer, ökar säkerheten och minskar miljöpåverkan genom att varje steg i processen optimeras.

– Jag tror att framgången ligger i kombinationen att Efficient Load Out (ELO) dels är enkel att använda, dels ökar lönsamheten och samtidigt minskar miljöbelastningen – det finns inget motsatsförhållande, säger Annika Nissen, vd på Global Load Out Solutions, som tillhandahåller webbapplikationen.

Hon är stolt både över utmärkelsen och samarbetet med byggbranschen som lett fram till tjänsten.

– Fantastiskt roligt att få den här utmärkelsen! ELO kommer ju från ett sam-utvecklingsprojekt mellan byggbranschen och oss så det är roligt för alla inblandade att få den här utmärkelsen. Vi fortsätter i den andan och lyssnar in behoven från våra kunder och när vi kikar framåt så har det blivit tydligt att 2024 är året som digitaliseringen verkligen tar fart i bygg- och infrastrukturprojekt i Sverige.

Rent konkret så används webbapplikationen till att optimera transporter och undvika både överlast, som kan ge viten, och underlast, som leder till ökade transporter. Ett vanligt problem i byggbranschen är att många lastbilar inte går fullastade från byggarbetsplatser, vilket bland annat kan bero på att det saknas information om maxlasten för varje fordon eller att grävmaskinerna saknar våg.

– Utmaningen har varit att få alla olika aktörer, som har sina olika system och brands, att interagera på en byggsite. Med Efficient Load Out finns all informationen om maxlast för både lastbilar och dumpers, oavsett fordonsflotta, synlig i systemet så att den som lastar slipper gissa, förklarar Annika Nissen.

Efficient Load Out är utvecklad av Volvo AB och Global Load Out Solutions är en startup inom Volvo Construction Equipment. NCC Sverige var byggaktören som initierade lösningen för sitt projekt E02 Centralen - Västlänken, ett av Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna, efter att ha identifierat utmaningar i samband med transporter av schaktmassor. De tog kontakt med Volvo i ett tidigt skede av projektet.

– Vi har sparat cirka 8000 lastbilstransporter som annars skulle ha trafikerat centrala Göteborg. Oron över att dra på sig böter gör ofta att man kör med underlast. Men genom att lasta optimalt har vi kunnat köra 10 procent färre lastbilstransporter, berättar Fredrik Reinler, Blockchef på NCC:s entreprenad E02-Centralen.

Men tjänsten bidrar inte bara till minskad miljöpåverkan utan även till minskad administration och pappershantering. I samma projekt har NCC till exempel ersatt Trafikverkets krav på lastkvitton med ett ”digitalt knapptryck” vilket gjort att NCC sparat in cirka 70 000 pappersdokument.

– När grävmaskinisten skapar, och lastbilschauffören signerar, kvittot digitalt slipper vi den manuella hanteringen förklarar Fredrik Reinler.

Denna lösning har även förbättrat arbetsmiljön eftersom maskinisterna och chaufförerna inte behöver lämna sina fordon för fysisk överlämning av dokument.

Att processen och flödet gällande transporter blir transparent och spårbart är en fördel när återanvändning är något som växer.

– Återvinning och återanvändning av massor är ett hett ämne. Att ELO kan hålla koll på exakt var massorna grävdes upp och var de tog vägen är ett vinnande koncept som gör det lättare att återanvända schaktmassor. Alla som har tillgång till systemet, även entreprenörernas kunder, kan bjudas in och följa transporterna, säger Annika Nissen.

Hon berättar att bolaget ser fler och nya möjligheter och marknader för ELO.

– Inledningsvis har vi haft fokus på massor, men tjänsten går ju att använda även på andra material. Vi tittar också på att bredda oss till fler marknader, just nu pågår förberedelser i Norge.

 

Av: Susanne Bengtsson

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår