Byggfakta och Nordbygg serverade fyra "heta" projekt

Datum: 7 Maj 2024

Peter Åhs & Susanne Bengtsson från Byggfakta presenterar talarna för projekten. foto: Byggfakta

På onsdagen och torsdagen (24 och 25 april) genomförde Nordbygg i samarbete med Byggfakta och Byggfakta DOCU två separata frukostseminarier om intressanta byggprojekt som är under genomförande och sticker ut på olika sätt .

Vi sätter fullt fokus på spännande och unika byggprojekt. Vi tror att erfarenheter, val och insikter från dessa projekt kan ge inspiration till fler, säger Lina Hann, projektledare på Nordbygg.

Lina-Hann (1)Lina Hann, projektledare Nordbygg. Foto: Nordbygg

Seminarierna kommer finnas tillgängliga på Nordbyggs youtube-kanal inom kort och vill du få en liten förhandstitt kan du kika på intervjuverna nedan som gjordes av vår mässreporter Susanne Bengtsson.

ONSDAG 24/4
Avicci Arena & Stenmarks restaurang

Att få höra två byggherrar presentera två helt olika projekt var en mycket trevlig start på dagen. Byggfaktas och Nordbyggs frukostseminarium lockade ett 60-tal morgonpigga besökare.

I Globen pågår arbetet med att bygga om arenan till en modernare, mer intim arena med bättre akustik och teknik.

- Det här är ett extremt komplicerat tekniskt ingenjörsprojekt där vi gör en helt ny superstruktur och en enorm konstruktion inuti den ikoniska byggnaden. Att transformera arenan till en ny fantastiskt evenemangsarena för framtiden är en jätteupplevlse, säger Mats Viker, vd SGA Fastigheter, som talade på seminariet.

 

I Skånska Skegrie pågår ett helt annat projekt där mod, hållbarhetsdriv och entreprenörsanda varit de främsta drivkrafterna. Claes Stenmark, som driver projektet i egen regi, siktar på att uppföra världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad.

- Det har funnit otroligt många utmaningar i projektet. Det är svårt att bygga klimatsmart, men det är också spännande hitta lösningar som håller, säger han.

 
TORSDAG 24/4
H2 Green Steel & OBOS Stadsljus

Även tredje dagen på mässan inleddes med ett mycket välbesökt frukostseminarium. Rasmus Kasinszy, projektinköpschef på H2 Green Steel, berättade om det gigantiska projekt man genomför i Boden där ett grönt stålverk och en rekordstor vätgasanläggning ska bidra till minskade klimatavtryck inom stålindustrin, som står för 12 procent av koldioxidutsläppen.

- Det mest unika med vårt projektet i Boden är att det är första gången det byggs något sådant här med så stort grönt fokus på stålindustrin, säger Rasmus Kazinczy.

Inom anläggningen uppför man bland annat ett 145 meter högt direktreduktionstorn. Utöver dessa industrianläggningar bygger H2GS ett hotell och skapar 3500 nya bostäder, varav 2000 modulbostäder. Som mest kommer 3500 personer att jobba på siten.

 

OBOS Nya Hem berättade om sitt innovativa bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden genom projektutvecklare Anna Ginneby och arkitekt Fredrik Scherman, Yellon.

- När man har ett gigantiskt fotavtryck på 1200 kvadratmeter måste man lösa det på ett innovativt sätt, säger Anna Ginneby.

 

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår