Svenska brandskydd står starkt

Datum: 30 Mar 2023

Protega har tillverkat svenskt brandskydd, i form av brandskyddsfärg och brandtätning, sedan 1988. Sedan 2020 har Protega varit kunder till ByggfaktaDOCU.

– Vi delar med oss av all information vi har och försöker alltid vara så transparenta som möjligt, säger Helen Klittbo, marknadschef och ägare.

Varför är det viktigt för er att finnas med i Nordens största byggkatalog?
– Synlighet och varumärkesbyggande är viktigt. Vårt mål är att när man söker efter produkter inom passivt brandskydd ska man tänka på Protega. Genom ByggfaktaDOCU når vi det förskrivande ledet och kommer in tidigare i projekten.

Hur fungerar samarbetet med ByggfaktaDOCU?
– Det fungerar riktigt bra. Vi har klättrat till plats 20 på ByggfaktaDOCU's topplista över 2022 års hetaste och mest besökta leverantörer. Vår kontaktperson är duktig på att se vilka insatser som är bra för oss. De aktiviteter och insatser vi gjort med ByggfaktaDOCU är enkla att följa upp och se resultat på.

Vilken dokumentation och information tycker ni det är viktigt att dela?
– Vi delar med oss av all information vi har och försöker alltid vara så transparenta som möjligt. För oss är det viktigt att den röda tråden – från hur produkten provats och godkänts fram till hur den installeras – är tydlig. Våra produkter har EPD: er och vi ligger i framkant när det kommer till att erbjuda lösningar som är bra för miljön. Under pandemin när vi hade svårt att erbjuda fysiska utbildningar tog vi fram digitala utbildningar under Protega Academy. Vi ser att de digitala verktygen som ger kunskap om våra produkter och underlättar projektering och beräkningar blir allt viktigare.

Vad är speciellt med era produkter?
– Protega har tillverkat svenskt brandskydd i världsklass sedan 1988. Våra produkter efterfrågas för dess höga kvalitet och högt satta miljökrav. De efterfrågas både vid nyproduktion och vid renovering och vi har varit inblandade i flera projekt med återbruk av bärande konstruktioner. Återbruk är något vi hoppas se mer av i framtiden.

Har ni lanserat några nyheter?
– Under det senaste halvåret har vi lanserat två nya produkter för brandskydd av trä, då det viktigt att säkerställa ett snyggt och hållbart brandskydd så att byggnaden även blir säker. Med våra färger kan man välja att behålla den vackra träkänslan med en transparent färg som även går att bryta i olika toner, en heltäckande färg i valfri kulör eller måla över ett redan befintligt målade väggar, tak eller bärande träkonstruktion.

Vilka är utmaningarna i er bransch?
– Under de senaste åren har det varit många tuffa utmaningar med materialbrist och leveransproblem. Det har lett till skenande råvarupriser. På toppen av det har vi rekordhöga elpriser. Men vi har varit snabba på att ställa om, effektivisera och hålla nere kostnaderna. Detta gör att vi nu står ännu starkare.

Hur ser ni på 2023?
– Trots alla orosmoln ser vi ljust på 2023, vi har haft en riktigt bra start på året. Som tillverkare äger vi hela kedjan från råvara till färdig produkt och är stolta över vår produktion i Sverige. Vi ser att svensktillverkat idag har större betydelse i val av produkt och närheten till teknisk support. Då vi har allt under samma tak: Forskning & utveckling, produktion, sälj och tekniksupport kan vi snabbt svara på alla frågor som rör våra produkter.

Helen   protega_logo
Helen Klittbo, Protega

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår