Gyproc ErgoLite - varje lyft räknas

Datum: 5 Maj 2021

Gyproc ErgoLite® är resultatet av en unik teknologi som gör att vi kan tillverka gipsskivor som är betydligt lättare än traditionella skivor. Skivan är stark och stöttålig. När den monteras tillsammans med Gyproc väggsystem uppnås föreskrivna ljud- och brandkrav. Skivans revolutionerande låga vikt har många fördelar men underlättar framförallt den manuella hanteringen. Med reducerad vikt följer även viktiga miljöfördelar och möjligheter till ökad effektivitet i byggprojekten.

Ny, lite grönare kartong
För att ErgoLite ska bli lättare att urskilja och hitta bland våra skivor har vi bytt kartongen till en med en grön färgnyans. Färgen påverkar inte övermålningsbarheten.

Unik teknologi
Materialet i ErgoLite är glasfiberarmerad gips, skyddad av kraftig kartong. Tack vare unik teknologi och produktionsteknik har vi lyckats skapa en unik skiva som har en armerad gipskärna med luftporer, omgiven av gips med hög densitet. Resultatet är en lättare, stark och slagtålig skiva för invändig användning i väggar och tak, som rumsavskiljare och i brand- samt ljudavskiljande konstruktioner.

Miljöfördelar och möjligheter
I likhet med alla Gyproc gipsskivor är naturligtvis även ErgoLite helt återvinningsbar. Den lättare vikten ger också miljöfördelar, framför allt i transportledet. Lägre vikt vid frakt ger lägre bränsleförbrukning och en reducering av CO2 –utsläppen. Även tillverkningen av Gyproc ErgoLite ger mindre utsläpp än vid produktion av traditionella gipsskivor. Utsläppen av CO2 ligger hela 17% lägre jämfört med produktionen av traditionella standardskivor.

Revolutionerande lätt
Gyproc ErgoLites huvudsakliga uppgift är att skapa en god arbetsmiljö för de som ska montera väggarna. Skivan väger endast 6,7 kg/m², vilket är hela 25% lättare än en standardskiva.

En standardskiva med måtten 2500 mm x 900 mm väger 20 kg, en ErgoLite med motsvarande mått väger endast 15 kg . Med 25 % lägre vikt kommer ergonomiska fördelar för hantverkaren.

  • Vid montering av 50 m² gips under en dag så innebär viktminskningen hela 115 kg i lyft. Under en månad med samma arbetsbelastning skulle besparingen för kroppen bli hela 2,3 ton, sannolikt mer eftersom skivan för det mesta lyfts i flera omgångar.
Effektivitet i projekt
Den reducerade vikten ger uppenbara ergonomiska fördelar, men också ekonomiska. Detta eftersom det är möjligt att använda längre skivor, upp till 3300 mm, utan att skivans vikt överstiger 20 kg. Med längre skivor kan man undvika skarvar i väggarna upp till tak och dessutom täcka en större väggyta på kortare tid.

Läs mer på vår hemsida!

Mer om produkten Gipsskivor och andra skivor

Gipsskivor och andra skivor

Gipsskivor för användning i vägg- och takkonstruktioner i torra miljöer mm.

Innerväggsskivor

Innerväggsskivor

Produktöversikt

Läs mer

Ytterväggsskivor

Ytterväggsskivor

Produktöversikt

Läs mer

Undertaksskivor

Undertaksskivor

Produktöversikt

Läs mer

Brandskyddsinklädnadsskivor
Golvgipsskivor

Golvgipsskivor

Produktöversikt

Läs mer

Byggvarudeklarationer
Prestandadeklarationer
Produktdatablad
Bim Bibliotek
EPD - Miljövarudeklarationer

Referensprojekt från Gyproc, Saint-Gobain Sweden AB

ABB

ABB

Nybyggnad | Ludvika | ca 300 mkr

Nybyggnad av verkstadsindustri som består av en byggnad i Ludvika. Själva byg...

Nya raketskolan

Nya raketskolan

Tillbyggnad | Kiruna | ca 250 mkr

Tillbyggnad av utbildningslokaler som uppgår till 2 byggnader i Kiruna på 4 v...

Facebook

Facebook

Nybyggnad | Luleå | 800 mkr

Nybyggnad av industri som består av en byggnad i Luleå på 2 våningar varav et...

Manillaskolan

Manillaskolan

Ombyggnad | Stockholm | 45-50 mkr

Ombyggnad av utbildningslokaler som består av en byggnad i Stockholm. Själva ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår