Gyproc® Klima- skivor från CO₂-fri produktion

Datum: 8 Apr 2024

I Fredrikstad i Norge finns Gyprocs och Nordens första CO₂-fria produktion av gipsskivor. Nu erbjuder Gyproc i Sverige Gyproc® Ergolite Klima och Gyproc® Normal Klima till svenska marknaden med möjlighet att få ner byggprojektets totala klimatavtryck.

I Gyprocs fabrik i Fredrikstad finns världens första helelektriska produktionslinje för gipsskivor. När produktionen går för fullt innebär det en CO₂-minskning med 23 000 ton/år i jämförelse med motsvarande produktion med traditionell teknik, vanligtvis LNG-gas. Skivorna som tillverkas i Fredrikstad kommer att börja säljas i Sverige under tilläggsnamnet -Klima. Gyproc® ErgoLite -Klima får 66% lägre och Gyproc® Normal -Klima hela 73% lägre påverkan än sina traditionellt tillverkade motsvarigheter. Siffran inkluderar alla CO₂-utsläpp i samband med produktion (Scope 1 och 2, A1-A3).

”Utöver att Klima-sortimentet kommer från CO₂- fri produktion har skivorna samma fina egenskaper som skivorna i vårt övriga sortiment. Man kan tryggt applicera Klima-skivorna i de ursprungliga systemen, få fördelen av skivor med lägre klimatavtryck och samtidigt vara säker på att få de grundläggande funktionerna i systemen”, berättar Thomas Viktorsson, Kategorichef på Gyproc.

Med gips från serien Klima minskar du innerväggarnas klimatavtryck rejält.
När du bygger med skivor från Klima-serien bidrar du med stora besparingar av CO₂-utsläpp utan att försämra väggsystemens fina egenskaper. Klima-skivorna har upp till 73 procent lägre CO₂-avtryck än motsvarande produkt tillverkad med fossilt bränsle1. Värdet inkluderar alla CO₂-utsläpp i samband med produktion (Scope 1 och 2). Genom att använda skivor från Klima-sortimentet, kan du sänka väggsystemens CO₂-avtryck med upp till 46 procent2. En annan fördel är att skivorna innehåller upp till 20 procent återvunnen gips – en andel som vi arbetar med att öka ytterligare.

1. Vi har jämfört standardskivan GNE i faserna A1-A3 med nya GNE-Klima och satt skillnaden i förhållande till vanlig GNE.
2. Vi har jämfört materialåtgången för ett väggsystem innehållande 4 lag GNE, XR 70 och AC 70. Effekten i jämförelsen kommer ifrån att vi byter ut GNE mot GNE-Klima.

Referensprojekt från Gyproc, Saint-Gobain Sweden AB

ABB

ABB

Nybyggnad | Ludvika | ca 300 mkr

Nybyggnad av verkstadsindustri som består av en byggnad i Ludvika. Själva byg...

Nya raketskolan

Nya raketskolan

Tillbyggnad | Kiruna | ca 250 mkr

Tillbyggnad av utbildningslokaler som uppgår till 2 byggnader i Kiruna på 4 v...

Facebook

Facebook

Nybyggnad | Luleå | 800 mkr

Nybyggnad av industri som består av en byggnad i Luleå på 2 våningar varav et...

Manillaskolan

Manillaskolan

Ombyggnad | Stockholm | 45-50 mkr

Ombyggnad av utbildningslokaler som består av en byggnad i Stockholm. Själva ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår