Gyproc jubilerar med en tionde upplaga av Gyproc Handbok

Datum: 16 Maj 2023

Gyproc Handbok har kommit att bli en av branschens mest eftertraktade bygghandböcker sedan den utkom första gången 1977. Nu kommer jubileumsupplagan, Gyproc Handbok 10.

Det har gått 4 år sedan Gyproc Handbok 9 släpptes och sedan dess har det tillkommit en del nya produkter och system som nu finns med i den uppdaterade versionen, Gyproc Handbok 10. Gyproc Resistwall – Skyddsklassade inbrottsväggar, Gyproc Slimwall – väggar som ger mer yta, Gyproc X-Ray väggar för röntgenskydd och uppdaterade vindsbjälklag samt arkivväggar som uppfyller inbrottskrav för skyddsklass 1 – 3 är några exempel. Teknikkapitlen Brand, Byggnadsakustik och Statik är helt omarbetade där framför allt statik-kapitlet bjuder på mycket ny information och beräkningsexempel.

”Den största förändringen i Gyproc Handbok 10 är en helt ny disposition där man nu inte längre behöver växla mellan olika kapitel för att få all information om till exempel innerväggar utan all information om respektive innerväggsystem har samlats i ett och samma kapitel, något som våra kunder utryckt önskemål om”, berättar Björn Berlin Technical Support Manager, Gyproc.

Uppdaterad enligt ny ljudstandard

I år släpps en ny ljudstandard för lokaler, SS 25268:2023, där kraven ställs i DnTw istället för i R´w som tidigare. Gyproc Handbok 10 är självklart uppdaterad efter den nya standarden.

”Alla innerväggskonstruktioner redovisas med labvärde R´w och fältvärde DnTw. I kapitlet Byggnadsakustik som är helt omarbetat kan man läsa mer om detta samt om skillnaden mellan R´w och DnTw, säger Björn. Det är otroligt roligt att kunna lansera detta jubileumsnummer med en ny fräsch disposition, ny ljudstandard och en hel del nyheter”.

Referensprojekt från Gyproc, Saint-Gobain Sweden AB

ABB

ABB

Nybyggnad | Ludvika | ca 300 mkr

Nybyggnad av verkstadsindustri som består av en byggnad i Ludvika. Själva byg...

Nya raketskolan

Nya raketskolan

Tillbyggnad | Kiruna | ca 250 mkr

Tillbyggnad av utbildningslokaler som uppgår till 2 byggnader i Kiruna på 4 v...

Facebook

Facebook

Nybyggnad | Luleå | 800 mkr

Nybyggnad av industri som består av en byggnad i Luleå på 2 våningar varav et...

Manillaskolan

Manillaskolan

Ombyggnad | Stockholm | 45-50 mkr

Ombyggnad av utbildningslokaler som består av en byggnad i Stockholm. Själva ...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår