EPD:ernas roll i byggnaders koldioxidutsläpp

Datum: 8 Feb 2024

Förståelse för EPD:ernas avgörande roll att minska byggnaders koldioxidutsläpp

Byggnader står för 39% av de globala energirelaterade koldioxidutsläppen, varav 28% från drift och 11% från material och konstruktion [1]. I takt med att energieffektiviteten i byggnader förbättras och användningen av förnybar energi ökar, skiftar fokus till att minska koldioxidutsläppen från material och konstruktion under en byggnads hela livscykel.

För att minska koldioxidutsläppen är det viktigt att bedöma en byggnads koldioxidavtryck under hela dess livslängd, inklusive material, konstruktion, transport, driftspåverkan och överväganden vid slutet av livslängden [2]. Kingspan förespråkar policyer som tar itu med inbäddad koldioxid utan att äventyra byggnadens totala koldioxidavtryck.

Tillverkarna bör utfärda oberoende verifierade miljövarudeklarationer (EPD), som inkluderar ett mått för inbäddad koldioxid. Dessa EPD:er, som styrs av standarder som EN 15804, bör ta hänsyn till materialens livscykel. EPD:er står dock inför utmaningar som brist på gemensamma regler och varierande datauppsättningar, vilket leder till inkonsekventa resultat.

EPD-data är för närvarande inte obligatoriskt, men framtida EU-förordningar kan komma att kräva det. När man jämför koldioxidpåverkan är det viktigt att ta hänsyn till hela byggnaden och livscykeln. Till exempel bör EPD:er för isolering jämföras baserat på likvärdig termisk prestanda, inte bara vikt eller volym, på grund av olika materials varierande egenskaper.

Kingspan utvecklar EPD:er för sina isolerade panelprodukter, där de flesta QuadCore-produkter redan omfattas. Företaget strävar efter att minska den inbäddade koldioxidintensiteten i råmaterial med 50% till 2030, med fokus på stål- och kemikalieleverantörer. I Kingspans åtagande ingår att minska de indirekta koldioxidutsläppen med 42% till 2030 och att uppnå nettonollutsläpp i tillverkningsprocesserna till 2030.

Kingspan samarbetar med World Green Building Council och Buildings Performance Institute of Europe (BPIE) kring policyer och forskning om inbäddad koldioxid i byggnader. Företaget investerar också i H2 Green Steel för att säkra stål med låg kolhalt för framtida behov.

Referenser:
[1] World Green Building Council: Rapporten "Bringing Embodied Carbon Upfront".
Kingspans studier av koldioxidutsläpp och bedömningar av hela livscykeln i Planet Passionate Annual Report.

Referensprojekt från Kingspan AB

NKS - Nya Karolinska Solna

NKS - Nya Karolinska Solna

Nybyggnad | Solna | 0,5-4 mdkr

Nybyggnad av sjukhus/lasarett som består av en byggnad i Solna. Själva byggna...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår