Villazero och Mora Armatur

Datum: 22 Apr 2022

På Mora Armatur lär vi oss varje dag hur vi kan bli ännu bättre på det vi gör. Därför tar vi nu tillfället i akt att delta i Villazero-projektet och se med egna ögon hur vi kan bidra till en hållbar livsstil.

För oss på Mora är vatten själva grunden till allt vi gör. Det genomsyrar våra tankar om design, livet och hur framtiden kommer att se ut. Det är lätt att säga att vi ska vara rädda om vårt vatten, men i själva verket är det något vi aktivt måste fokusera på varje dag, eftersom vattenförsörjningen i framtiden kan komma att bli en allt viktigare fråga.

Under årens lopp har vi varit drivande inom utveckling av innovativa vattenprodukter – inte bara vad gäller tillverkning, utan även drift och funktionalitet. I dag är vi bättre än någonsin på att vidareutveckla våra produkter, så att de håller längre och fungerar bättre. Men det kanske viktigaste av allt är att vi har förbättrat produkternas förmåga att spara vatten.

Villazero är ett ambitiöst projekt i Borlänge, där man bygger hus som är helt koldioxidneutrala redan från den dag då nycklarna lämnas över. Husen har mängder av klimatsmarta lösningar som visar att en hållbar livsstil inte behöver innebära kompromisser med livskvaliteten.Inom arkitekturen fokuserar man ofta på hur hållbar själva byggnaden är – dess konstruktion, energieffektivitet, uppvärmning och om den är tillverkad av återvunnet eller hållbart material som trä eller komposit och så vidare. Ur ett bredare perspektiv är vattenhantering en lika viktig faktor, särskilt på lång sikt. Vi installerar MORA INXX i Villazero-husens badrum och kök för att bidra till projektets holistiska hållbarhetstänk.

I kampen för att begränsa klimatförändringarna och utsläppen måste vi ställa om vår energiproduktion till förnybara bränslen som sol, vind och vatten. Sol och vind finns det gott om på de flesta platser och tidvattenkraft används i allt större utsträckning. Men största delen av vår vattenkraft kommer från samma floder och dammar som vårt ledningsvatten. Det är en svår balansgång att säkra våra framtida behov av vattenkraft och samtidigt se till att vi har tillräckliga vattenreserver för vår växande befolkning. Och det är precis detta vi fokuserar på just nu.Vårt uppdrag framöver är att utforska hur vi kan bli en ännu mer hållbar producent och fortsätta leverera en varaktig vattenupplevelse i världsklass, genom att använda mindre vatten. Genom vårt aktiva deltagande i Villazero-projektet hoppas vi kunna lära oss ännu mer om hur vi kan hjälpa människor att använda en av världens mest värdefulla naturresurser på ett smartare sätt.

Läs mer om projektet här

Läs mer om Mora Armatur och INXX II här

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår