Vibrationsisolering för träbyggnader

Datum: 26 Okt 2023

Undvik stomljud från vibrationer i lätta konstruktioner

Trähus utgör på senare år en väsentlig del av nybyggnationen av flerbostadshus. Ökningen av träbyggande medför flera positiva aspekter, inklusive en minskad klimatpåverkan och möjligheten till en snabbare och mer kostnadseffektiv byggprocess. Men, det finns en utmaning som följer med lätta konstruktioner, vilket är att möta ljudkraven. Vibrationer orsakade av människor som rör sig, disk- och tvättmaskiner, tv och ljudsystem etc. kan skapa stomljud som ger störningar och obehag för de som vistas i byggnaden. Att reducera stomljud i befintliga byggnader kan vara svårt och det är därför av avgörande betydelse att inkludera ljudisolering som en integrerad del av byggnadsstommen.

För att minska överföringen av vibrationer i flervåningshus av trä är det därför viktigt att utforma anslutningarna mellan våningarna på rätt sätt. Detta kan uppnås genom att montera elastiska element, till exempel kuddar, remsor eller stålfjädrar. Vibratecs lösning är Regufoam® vibration som är ett elastiskt material i polyuretanskum för vibrationsisolering. Det finns i 12 olika kvaliteter för olika tillämpningar och behov.

Förutom elastiska element kan Vibratec erbjuda ljudsänkande lösningar för golv, väggar och innertak. Med hjälp av flytande golv, upphängda innertak samt väggfästen kan golv, väggar och tak frikopplas från den bärande konstruktionen vilket medför att ljudnivåerna för luftburet buller och stegljud sänks.

Vibratec är expert på att erbjuda dessa lösningar och kan hjälpa till att skapa en mer behaglig ljudmiljö. Dessutom kan vi skapa skräddarsydda produkter för att ansluta olika delar av byggnaden, inklusive lägenhetsutrymmen, CLT-element och hisschakt. Vi hjälper dig säkerställa att din träbyggnad uppfyller de högsta standarderna när det gäller vibrations- och ljudisolering.

Referensprojekt från Vibratec Akustikprodukter AB

Traversen 18

Traversen 18

Nybyggnad | Sollentuna | ca 250 mkr

Nybyggnad av flerbostadshus som uppgår till 2 byggnader i Sollentuna med 230 ...

Bagers Bro

Bagers Bro

Nybyggnad | Malmö | 200,0 Mkr

Nybyggnad av gångbro i Malmö. Själva byggnationen startade januari 2010 med e...

Biograf i Västerås

Biograf i Västerås

Ombyggnad | Västerås | ca 60 mkr

Ombyggnad av biograf som består av en byggnad i Västerås. Själva byggnationen...

Ulvsundadepån

Ulvsundadepån

Nybyggnad | Stockholm | 120-150 Mkr

Nybyggnad av spårvagnsdepå som består av en byggnad i Stockholm. Själva byggn...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår