Mark 2 - Brandskydd för ventilerad takfot

Datum: 6 Apr 2021

Premiär - System Mark 2
Tenmat Mark 2 är ett nytt, smidigt och säkert brandtätningssystem bestående av ett massivt svällband och ett finmaskigt, hållfast aluminiumnät för skydd av luftspalter i takfot.

I händelse av en brand förseglar det breda, brandsvällande bandet luftspalten. Samtidigt fastnar sticklågor, gnistor och värme effektivt i det flamskyddande nätet, som fungerar som en barriär mot lågorna - och begränsar risken för brandspridning via luftspalten vidare in till vinden.

Godkänd och bedömd
Tenmat Mark 2 kan i det utförande som beskrivs i tillhörande montageanvisning användas för att uppfylla avsnitt 5:535 i BBR. (BTU 210125).

Det brandsvällande bandet är bedömt och godkänt av Byggvarubedömningen och även bedömt av SundaHus, samt listat i Svanens Husproduktportal och därmed godkänt att använda i Svanenmärkta byggprojekt.

Nätet stoppar sticklågor
Det obrännbara nätet av aluminium är en viktig del i systemets funktion. Nätet skall fästas direkt bakom eller direkt framför det brandsvällande bandet.

Infästningen av nätet är mycket enkel. Man använder bara en häftpistol och fäster upp nätet med häftklammer.

Det är rekommenderat att i största möjliga mån placera nätet direkt bakom det brandsvällande bandet, in mot vinden, då brandtester visat på fler fördelar med den placeringen.Snabbt & smidigt montage
Om 30 minuter brandmotstånd är föreskrivet kan nätet monteras antingen direkt framför, eller direkt bakom det brandsvällande bandet .

Om 60 minuter brandmotstånd är föreskrivet skall metallnätet monteras direkt bakom det brandsvällande bandet.

Brandtätningssystemet Mark 2 är testad för luftspalter ända upp till 50mm. Det massiva, brandsvällande bandet är även förlåtande mot eventuella ojämnheter i luftspalten.Rekommendation
För att uppnå ett brandskydd med tillfredsställande funktion i takfoten är det viktigt att hela konstruktionen runt själva brandskyddet är robust och att även konstruktionen håller samma brandklass. Konstruktionen måste vara dimensionerad för att bibehålla brandmotståndet och positionen under hela brandförloppet. Tenmat Mark 2 är således en del av lösningen för att uppfylla brandmotståndet i enlighet med BBR. Vi rekommenderar att du alltid konsulterar ansvarig brandkonsult eller ingenjör innan beställning och/eller montage sker. Detta för att säkerställa önskad funktion i enlighet med allmänna råden i BBR 5:535.

Kontakta oss
Vänligen kontakta oss för ytterligare information, konsultation eller prisförfrågan. Att förstå och förklara hur brandskydd fungerar och skall monteras är inte alltid enkelt, och vi står därför till din tjänst med teknisk support.

Mer information på vår hemsida

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår