Friends Arena

Sveriges nya nationalarena, Friends Arena i Solna byggdes för att kunna anpassas till en mängd olika evenemang och stora krav ställdes på materialval som skulle klara de olika förutsättningarna och samtidigt vara representativt för en Nationalarena.

Totalt 2 800 kvadratmeter fibercement monterades på fasad och på allmänna väggytor som kiosker och toaletter, men också i mer avskilda utrymmen som spelargångar och pressutrymmen. Samtliga skivor inomhus ingår i gråskalan och är valda med hänsyn till övrig färgsättning. Skivorna på fasaden är svarta.

– Vi arbetade med gråskala samt kontrastfärger i blått och gult, som känns naturligt att basera färgsättningen på i vår nya Nationalarena, säger Eva Hall Berglund.

Friends Arena kan anpassas för att hantera såväl större publikevenemang på upp till 65 000 åskådare till mindre, mer intima uppträdanden med färre människor på scen. Målet är att både kunna spegla storheten i arenakonserter och sportevenemang, och skapa en känsla av närhet till dem som uppträder på arenagolvet.

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Weber, Saint-Gobain Sweden AB

För parkeringsdäcket användes weber dry-mix 85. En slät yta krävdes och eftersom vanlig golvavjämning inte fungerar utomhus föll valet på betongen weber dry-mix 85 som har ett bra flyt och är snabbtorkande. Ca 250 ton gick det åt för pågjutningen av håldäcket. Ovanpå betongen lades tätskikt och gjutasfalt.

De breda trapporna som leder upp till arenan har undergjutning av weber exm 731 expanderande fogbetong tix och weber exm 741 expanderande fogbetong tix -10C.

Gångstråken inne i arenan avjämnades med traditionell golvavjämning och belades med mattor.


Cembrit AB

Friends Arena är en typ av projekt med extra stort slitage och höga säkerhetskrav där fibercementskivornas robusta egenskaper kommer helt till sin rätt. Skivorna ersätter också krångligare byggsätt och fasadskivorna har använts vid entréerna samt i en specialdesignad innerväggslösning. Runt om i arenan används våra funktionsskivor där det finns brandsäkerhetskrav, fukt, slitage, eller där ljud skall stängas inne.

Fibercementskivorna som används i Friends Arena är:
Cembrit Flint - en genomfärgad fibercementskiva som ingår i produktserien CEMENTMOOD.
Cembrit Multi Force - en funktionsskiva som ingår i MINERIT CONCEPT.


TTM Energiprodukter AB

Friends arena innehåller kilometervis med rördragningar för värme- och kylsystem; 18 fläktrum med bl.a. 37 shuntgrupper för att styra klimat och innemiljö så att artister, idrottare och publik ska få uppleva en komfortabel och trevlig arena. TTM bidrog med kunskap, produkter och kvalificerad problemlösning under hård tidspress, inte minst under semestertiderna 2012.


Protan AB

Tätskiktsentreprenaden utförs av Protan AB Takteknik. Den största delen av arenataket är fast och där används färdiga takelement som är belagda med Protan Takduk från fabriken och skarvsvetsas ihop på plats av Protan AB Takteknik. För att hålla värmen har man valt att isolera med Paroc.

Det rörliga taket tillverkas sektionsvis nere på marken och lyfts sedan på plats på de balkar det ska röra sig på. Själva isolerarbetet görs däremot först när taket ligger monterat och på plats. Materialet består av 120 mm underskriva, 20 mm board och sedan SE 1,6 mörkgrå takduk på det som skapar en brandsäker konstruktion.


Strängbetong AB

Strängbetong har tillverkat och monterat arenans hela stomme

Strängbetong har tillverkat och monterat arenans hela stomme. Första mötet med totalentreprenören PEAB hölls redan hösten 2007. Genom möjligheten att komma in så tidigt i projektet kunde en stomlösning som är optimal såväl tekniskt som ekonomiskt skapas. Strängbetongs breda erfarenhet av andra stora arenabyggen har här varit ovanligt värdefull.

Prestigeprojektet – ett av Strängbetongs största någonsin – har omfattat cirka
77 000 kvadratmeter prefabricerade betongelement. 19 500 kubikmeter betong med en sammanlagd vikt av närmare 47 000 ton har gått åt. Men så ska också arenan stå pall för publik i extas under många år framöver.


Top Industri AB

Till Friends Arena valdes lite olika handtorkar. De är Top dryer W702 + Top Dryer TDJ 710 och Elstar ST 6000quick.


Arkitekt
Arkitekterna Krook & Tjäder i Stockholm AB
Arkitekt
C.F. Møller Danmark A/S Aalborg Aalborg
Beställare
Fabege AB
Beställare
Jernhusen AB
Beställare
Peab Sverige AB
Beställare
Solna stad
Byggentreprenör
Peab Sverige AB
Byggherre
Arenabolaget Solna KB
Byggherreombud
Råsta Administration AB
Elentreprenör
Bravida Prenad AB
Elkonsult
Mats Strömberg Ingenjörsbyrå AB
Golventreprenör
Metodgolv i Stockholm AB
Golventreprenör
Olle Lind Golv AB
Konstruktör
SWECO Structures AB
Markentreprenör
Peab Sverige AB
Målningsentreprenör
Sandå Stockholm AB
Plattsättningentreprenör
Interoc AB
Sprinklerentreprenör
Imtech VS-teknik AB
Sprinklerkonsult
Imtech VS-teknik AB
Stomentreprenör
AB Strängbetong
Stomentreprenör
AB Strängbetong
Stomentreprenör
Halmstad Steel Service Centre AB
Stomentreprenör
Ruukki Sverige AB
Stomleverantör
AB Strängbetong
Stomleverantör
Ruukki Sverige AB
Takentreprenör
C N C Plåt AB
Takentreprenör
Hollandia b.v.
Takentreprenör
Ruukki Sverige AB
Teleentreprenör
Granitor Electro AB
Totalentreprenör
Peab Sverige AB
Vententreprenör
Assemblin Ventilation AB
Ventilationskonsult
Projektengagemang Sweden AB
VS-entreprenör
Installationsbolaget GBG AB
Vs-konsult
Projektengagemang Sweden AB

Produktkopplingar

Arenor

Strängbetong har tillverkat och monterat arenans hela stomme