Effektiv takavvattning & små rördimensioner

Datum: 15 Nov 2021

UV-systemet patenterades 1968 av en finsk VVS-konsult, Olavi Ebeling. UV står för det finska ordet för sluten strömning, ”Umpi Virtaus”. Systemet kom till Sverige 1973, den svenska representanten Per Sommerhein fick ta hand om marknadsföringen i hela världen utanför Finland och även leda produktutvecklingen. I dag finns ett antal olika så kallade ”UV-system” på marknaden.

Ett UV-system skiljer sig från ett konventionellt självfallssystem genom att vid dimensionerande regn inte släppa in luft i ledningssystemet. Eftersom luften tar upp cirka 60–70 % av arean i en självfallsstam, kan man minska rördimensionerna med cirka hälften i ett UV-system. Rören kan förläggas horisontellt utan att funktionen försämras. I vissa fall kan rören även förläggas med bakfall. Ökar man fallhöjden så ökar man kapaciteten likaså, vilket också kallas för hävertsystem.

Det är vitalt för funktionen att luftlåset i brunnen är riktigt utformat. För att få ett fungerande UV-system måste luftlåset vara helt tätt och ligga helt plant ovanför inloppet till rörsystemet. Luftlåsets bredd och höjd ovanför inloppet har stor betydelse.

På marknaden förekommer UV-brunnar med hål i luftlåset och brunnar helt utan luftlås, vilket påstås fungera lika bra som våra originalbrunnar. Armatecs UV-brunnar har ett solitt luftlås och en kraftig skräpsil. Brunnen är typgodkänd och har en avvattningskapacitet på 12 l/s i den minsta modellen.

Upptäck Armatecs sortiment inom takavvattning

Takavvattning
TAKAVVATTNING AT 9400

Ett komplett system för invändig avledning av regnvatten från tak. Består av UV-takbrunnar, rörsystem i PE, upphängningssystem samt dimensioneringsprogram. Silikonfritt.

Läs mer


TAKAVVATTNING UV-BRUNNAR AT 9400
Fullflödessystem för invändig avledning av regnvatten från tak. Rostfri Armatak-brunn med inklämt tätskikt/ Armatak-brunn för papp med perforerad rostfri fläns.

Läs mer


AVLOPPSSYSTEM AT 9500

PE-rör för avledning av spillvatten. Rörsystem av polyeten ger låga installationskostnader, enkelt underhåll och korrosionsfritt system. Kimrök ger god UV-beständighet. Silikonfritt.
Läs mer

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår