Brandstopp utrullat vid Lillestrøm

Datum: 25 Nov 2019

TENMAT Ventilerade Brandstopp rullas ut, anpassas och fixeras i luftspalter i takfönster eller bakom fasadbeklädnad, och kommer att bidra till att begränsa all brandspridning, säger Tobias Chevalier i Flameguard Sweden. Foto: Bjørn Laberg

BYGG REIS DEG 2019: Flameguard Sweden har sedan 2010 varit distributör av produkter inom aktivt och passivt brandskydd. I år var det första gången företaget deltog i mässor på norska sidan.

- Bygg Reis Deg var en positiv upplevelse för oss. TENMAT Ventilerade Brandstopp var till exempel bland de produkter som branschen ville titta närmare på, säger Tobias Chevalier från Flameguard Sweden.

Sväller upp och stänger för luft
Produkten rullas ut, anpassas och fixeras i luftspalterna i takfoten eller bakom fasaden, och borde bidra till att begränsa eventuell eldspridning. Brandstoppet är installerat där du vill hålla ventilationsluftsgapet. Han förklarar att produkten enkelt kan anpassas och skäras med en kniv.

- Endast fyra monteringspunkter per meter krävs, vilket bidrar till en enkel och snabb installation. I händelse av brand kommer värmen att orsaka att denna brandstoppremsa sväller upp från sin ursprungliga tjocklek på 4 mm. (börjar vid 200 C brandtemperatur) Efter 2 minuter har den nått upp till 50 millimeter tjock, vilket effektivt stänger luftspalten.

Tester har visat att detta fungerar som en effektiv barriär mot brandspridning och kan pågå i 60 minuter, berättar Chevalier till Byggfakta.

Som byggtekniker
- TENMAT Ventilerade Brandstopp har redan funnits på marknaden i Sverige i flera år. Eftersom konstruktionsteknikerna i Sverige och Norge är ganska identiska, även när det gäller brandkrav, var det naturligt för oss att testa intresset för våra produkter, även på norska sidan. Bygg Reis Deg hoppas att vi kommer att vara en dörröppnare på detta sätt. Det var tydligt att många inte hade någon aning om hur brandstoppet fungerade, eller att det alls fanns ett behov av att stänga de aktuella luftgapen i händelse av brand, säger han.

- Vi arbetar för närvarande mot den norska byggmarknaden från Flameguards bas i Tyresö utanför Stockholm. Då får vi se om intresset för våra produkter, inte bara brandstoppet, kommer att ge oss fotfäste i Norge, säger Tobias Chevalier avslutningsvis.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår