Weber lanserar ny betongprodukt för injekteringsgjutning

Datum: 19 Maj 2021

Weber lanserar en ny betongprodukt, weber prepakt injekt. Produkten är speciellt utvecklad för injekteringsgjutning, en beprövad metod som möter dagens höga krav på miljö, arbetsmiljö och prestanda.

Injekteringsgjutning går ut på att först placera ballasten i gjutformen, och därefter injektera ett specialmodifierat cementbruk för att binda samman allt till en färdig betongprodukt.

Martin Carlsson, produktchef betong på Weber säger:
– Metoden uppfanns i USA redan på 1930-talet men har varit lite bortglömd i Sverige. Nya förutsättningar och större krav gör den högaktuell idag.
Injekteringsgjutning innebär bland annat mindre krympning och sprickbildning, mindre värmeutveckling och god vidhäftning. Metoden ger dessutom möjlighet till att bli ett bra alternativ miljö- och arbetsmiljömässigt.

Henrik Sjöberg, konsult på Rekonkret och rådgivare under utvecklingen av weber prepakt injekt säger:
– Krympsprickor, som kan leda till försämrad beständighet och skador på konstruktionen, är ett stort problem idag. Därför är injekteringsgjutning en metod för framtiden.
En miljöfördel är lägre cementhalt och minskade transporter. Arbetsmiljömässigt är det en bra och smidig metod då man först lägger ut sten med stora maskiner och sedan enkelt kan fylla formen med weber prepakt injekt via tunna slangar från en liten mobil brukspump. Tekniken är flexibel då produktionen inte styrs av tillgänglig fabriksbetong eller konventionella betongpumpar.

Martin Carlsson säger:
– Weber prepakt injekt är CE-märkt, vilket garanterar hög kvalitet. Det är en finkornig och lättrinnande produkt med hög prestanda och lång öppettid.
Produkten passar både anläggningskonstruktioner och husbyggnad, även i tuffa miljöer och på svåråtkomliga platser. Weber prepakt injekt ger möjlighet att använda alternativ ballast på plats, vilket är positivt ur miljö- och kostnadssynpunkt, och även att återvinna gamla betongkonstruktioner, utan att behöva äventyra slutproduktens prestanda.

Martin Carlsson säger:
– Vi satsar på gjutmetoden i kombination med vår stora maskinpark och kan erbjuda allt från punktgjutning till stora infrastrukturprojekt. Mindre cement krävs, sprickarmeringen kan halveras, resurser sparas och utsläpp av växthusgaser minskar.
Henrik Sjöberg säger:
– Som föreskrivande konsult gäller det att ha koll på bra produkter på marknaden. Jag ser stor potential för den nya produkten weber prepakt injekt.
Läs mer på vår hemsida!

Referensprojekt från Weber, Saint-Gobain Sweden AB

Station Odenplan, Citybanan

Station Odenplan, Citybanan

Nybyggnad | Stockholm | 1,3 MdKr

Nybyggnad av tunnelbanestation i Stockholm. Själva byggnationen startade mars...

Säldammarna, Skansen

Säldammarna, Skansen

Ombyggnad | Stockholm | Ej officiell

Ombyggnad av djurstallar i Stockholm. Själva byggnationen startade september ...

Stiftelsen Konung Oscar I:s minne, Citybanan

Stiftelsen Konung Oscar I:s minne, Citybanan

Ombyggnad | Stockholm | 30-50 Mkr

Ombyggnad av flerbostadshus i Stockholm med 41 lägenheter. Själva byggnatione...

Älvsjöbågen, Citybanan

Älvsjöbågen, Citybanan

Nybyggnad | Stockholm | 315 mkr

Nybyggnad av samfärdsel i Stockholm. Själva byggnationen startade augusti 201...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår