Ovanlig injekteringsgjutning given lösning vid modernisering av reningsverket i Sickla

Datum: 5 Mar 2024

Att arbeta med omfattande gjutning medan en anslutande anläggning är i drift innebär en komplex miljö och flera logistiska utmaningar, likaså ställs krav på effektiva metoder. Vid moderniseringen av reningsverket i Sickla användes Webers lösning för injekteringsgjutning.

Sicklaanläggningen som är en del av Henriksdals reningsverk strax söder om centrala Stockholm byggs ut och genomgår en omfattande modernisering. Berget ska rymma en större anläggning för grovrening och sandfång och ett nytt reningssteg i form av försedimentering. Efter dessa reningssteg skickas vattnet vidare till Henriksdals reningsverk för de kvarstående reningsprocesserna. Anläggningen täcker en mycket stor yta och hela 530 000 m³ berg sprängs ut runt ett befintligt reningsverk under Hammarbybacken, men det är inte det enda som är speciellt i Sicklaprojektet. 

– Sedan ska luckor gjutas igen. Vi behöver ta hänsyn till utmaningar som farliga miljöer, trång och komplex logistik och på det en tight tidsplan, berättar Per Hansback, projektledare Stockholm Vatten och Avfall.

Unik metod för gjutning

För projektet hade SVOA föreskrivit injekteringsgjutning, en unik och effektiv metod vid gjutning av grova konstruktioner där värmeutveckling och krympning i betongen kan minimeras under härdningsförloppet. Weber har utvecklat produkten weber prepakt injekt, som används vid gjutningsmetoden och som ger bergsliknande egenskaper. Tillsammans med Veidekke anpassades produkten till ett bra koncept och produktionsflöde för projektet.

Per berättar att metoden använts tidigare men de projekten har varit i en mycket mindre skala, och definitivt mindre komplexa. Den nya delen ligger i anslutning till den befintliga anläggningen i drift. Därför var både bergtätheten och tidsplanen avgörande för val av gjutmetod.

– Jag tror att projektet kommer att spridas inom Sverige, och kanske till omvärlden. De flesta som använt metoden under vattenkraftstiden kommer bli intresserade. Jag tror definitivt att man ska välja injekteringsgjutning om förutsättningarna är de rätta för projektet, säger Per Hansback.

Referensprojekt från Weber, Saint-Gobain Sweden AB

Station Odenplan, Citybanan

Station Odenplan, Citybanan

Nybyggnad | Stockholm | 1,3 MdKr

Nybyggnad av tunnelbanestation i Stockholm. Själva byggnationen startade mars...

Säldammarna, Skansen

Säldammarna, Skansen

Ombyggnad | Stockholm | Ej officiell

Ombyggnad av djurstallar i Stockholm. Själva byggnationen startade september ...

Stiftelsen Konung Oscar I:s minne, Citybanan

Stiftelsen Konung Oscar I:s minne, Citybanan

Ombyggnad | Stockholm | 30-50 Mkr

Ombyggnad av flerbostadshus i Stockholm med 41 lägenheter. Själva byggnatione...

Älvsjöbågen, Citybanan

Älvsjöbågen, Citybanan

Nybyggnad | Stockholm | 315 mkr

Nybyggnad av samfärdsel i Stockholm. Själva byggnationen startade augusti 201...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår