Vill ni bygga fler bostäder med mindre klimatpåverkan?

Datum: 15 Nov 2021


Lägenhetsprojektet St Ilian är en åtta våning hög byggnad med lättbalksstomme

Med lättbalksstommen från Masonite Beams formar du byggnader med miljön i fokus utan att göra avkall på akustisk kvalitet, montagetid och arkitektonisk frihet. Ett levande bevis för detta är lägenhetshuset St Ilian.

Lägenhetsprojektet St Ilian är ännu ett exempel på att det går att bygga högt, lätt och med låg klimatpåverkan med en lättbalksstomme. Den åtta våning höga byggnaden ligger placerad i ett tätbebyggt bostadsområde i Enköping och har totalt 33 lägenheter. Scott Rasmusson Källander står för arkitekturen med Vernum Fastigheter som byggherre.

Byggnaden är ännu ett exempel på hur genuint långsiktigt utvecklingsarbete med väl genomtänkta detaljer gör det möjlig att utveckla byggbranschen mot hållbara lösningar utan avkall på akustisk kvalitet
  • Projekterades i 5D i Vertex
  • Hög prefabricering med planelement som byggdes industriellt
  • Ljudklass B i normalstora rum och små rum under 25 m3 klarade BBR
  • Lättbalksstomme som använder upp till 47% mindre råvara jämfört med traditionellt virke
  • Snabb byggtid


Mindre råvara, mer funktion

Masonite Beams lätta balkar ger bevis på att det går att optimera utrymme, bygga klimatsmart och samtidigt nå en högklassig ljuddämpning.

- Med ett minimalt LCA-avtryck, effektiv projektering och hög grad av prefabricering säkerställs en god kvalitet hos slutprodukten. Med denna åttavåningsbyggnad tas ett stort steg in i framtiden, berättar Klas Hagberg akustiker på Acouwood genomförde ljudmätningarna på St Ilian
Lägst klimatpåverkan hittils i Sverige

Förutom sina goda akustiska och tekniska egenskaper så visar lättbalksstommen på låg klimatpåverkan. I den senaste livscykelanalysen från Svenska Miljöinstitutet visar det att Masonite Beams byggsystem lämnar lägst klimatavtryck av de byggsystem som hittils analyserats i Sverige.

- Framtidens hållbara bygge är redan här. Livscykelanalysen är ett kvitto på att du kan forma fler bostäder med mindre klimatpåverkan genom att välja Masonite Beams stomsystem. Det gör oss till det naturliga valet, berättar Daniel Wilded säljchef på Masonite Beams.
Läs mer om vårt byggkoncept flerbostadshus här >>

Mer om produkten Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams lättbalk standardsortiment består av konstruktionslimmade balkar, reglar och syllar. Fläns till balk och regel består av maskinsorterat konstruktionsvirke och livet består av 10 mm OSB/3 eller 10 mm spånskiva av P5 kvalité som är en fuktbeständig byggskiva.

Masonite Beams produkter kan anpassas till kundens önskemål om längd, snedkapning, isolering och håltagning. Vi förbereder så mycket som möjligt och på så sätt kan tid sparas på byggplatsen.

Våra produkter er CE-märkta och godkända enligt Europeiskt tekniskt godkännande (ETA), vilket innebär att produkterna kan säljas i hela Europa och att dimensionering kan ske enligt Eurocode 5. Speciallängder för att uppnå längdoptimering kan tillhandahållas efter önskemål och vid större projekt och långa serier kan även specialdimensioner tillverkas.

Lättbalk

Lättbalk

Produktöversikt

Läs mer

Masonite Beams Broschyr
Konstruktion och montage
Dokumentation
MFB Academy Broschyr
Projekteringsanvisning
konstruktioner och lösningar
Bim - Objekt
EPD Masonite
EPD Masonite Beams
FSC - certificate
Intyg om kontinuitet av byggproduktens prestanda
Masonite Beams SE - Prestandadeklaration
PEFC - certificate
RISE Certifiering Masonite® Beams and Columns
Bim - Objekt

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår