”Vi lämnar inget åt slumpen!”

Datum: 20 Nov 2019

Framtidens byggmaterial är trä. Det är hållbart, lätt att bearbeta och med genomtänkta lösningar klarar träbalkar stora spännvidder. Konsultföretaget Bjerking är en samarbetspartner för utvecklandet av Masonite Beams byggsystem och har använt systemet i en rad projekt.

– Det gäller att ha byggfysiken i åtanke och där är Masonite Beams en trygg lösning, säger Björn Johanson, fastighetsutvecklare på Bjerking.


Bjerking har genom åren löst problem, utvecklat tekniker och metoder som räknas som milstolpar i den svenska byggteknikens historia. Sedan 1990-talet har de investerat i att utveckla Masonite Beams lätta byggsystem och enligt Björn Johanson har tekniken kommit långt.

– Masonite Beams har idag ett välutvecklat byggsystem. Bjälklaget klarar stora spännvidder samtidigt som de har en god hållfasthet, brandkompetens och akustisk kompetens. Alla dessa parametrar är viktiga för ett byggsystem, tappar vi någon del av kedjan blir resultatet inte bra.

Tester som säkrar kvalitet

Masonite Beams arbetar aktivt med tester, dokumentationer och andra verifieringar för att säkra byggsystemets utlovade kvalitet. Tack vare samarbetet mellan Bjerking och Masonite Beams samt övriga externa specialister har de lyckats utveckla och lansera ett mycket konkurrenskraftigt byggsystem på marknaden.

– Vi lämnar inget åt slumpen. Det utförs en rad provningar i samarbete med Masonite Beams för att verifiera nya konstruktionslösningar, och vårt team har lång gemensam erfarenhet. Tillsammans med Masonite Beams hittar vi nya lösningar och utvecklar Masonite Beams kontinuerligt, säger Björn Johanson på Bjerking.

Vad tror du är framtidens byggmaterial?

– Träkonstruktioner i bärande stommar. Just nu är det mycket som talar för det av hållbarhetsskäl. Dessutom har svenska trähusindustrier stor etablerad kunskap i att bearbeta trä. Nu satsar många industrier på prefab vilket ger högre kvalitetskontroll och mindre spill. Allt vi gör i samhället behöver vara hållbart, byggindustrin inkluderad.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår