Spara energi med rätt blandare

Datum: 25 Mar 2024

Miljöcertifieringar, miljöbedömningar, miljövarudeklarationer och energiklassningar. Det kan vara svårt att navigera bland alla de lag- och marknadskrav som finns i Sverige när det kommer till fastigheter och nybyggen. Frågorna är många, och svaren är ofta komplexa. Men via förändrade vattenvanor och valet av rätt blandare kan du på ett storskaligt plan påverka vatten- och energiåtgången i dina fastigheter.

Jennie Kriga, rådgivare inom projekt och certifiering på FM Mattsson, är expert på den här typen av frågor. Med hennes hjälp ska vi nu reda ut några vanliga missförstånd gällande certifieringar och certifieringsnivåer samt förklara vad det innebär att våra blandare/duschar är poänggrundande i dessa system.

Läs mer om våra miljöcertifierade blandare här!

Har FM Mattsson blandare/duschar för projekt med målet BREEAM-SE “Exellent”?
Det går inte att säga att en enskild produkt eller en flödesnivå uppfyller en viss BREEAM-certifieringsnivå för en hel byggnad. För att uppnå en viss certifieringsnivå krävs det nämligen att byggherren kan redovisa nödvändiga poäng i projektets totala poängsammanställning. Poängen baseras delvis på vattenförbrukning, men våra blandare/duschar kan definitivt bidra till att en byggnad kan tillgodoräkna sig de poäng som krävs. Man kan också få extra poäng för val av byggprodukter med accepterat innehåll enligt BREEAM – till exempel våra blandare/duschar som är tillverkade i blyfri mässing.

 Har FM Mattsson BREEAM-klassade blandare/duschar?
Det är ett vanligt missförstånd att det finns “BREEAM-klassade” blandare/duschar, men det gör det alltså inte. En blandare/dusch med ett specifikt flöde kan däremot bidra till poäng i kalkyleringen avseende byggnadens totala vattenförbrukning.

Har FM Mattsson blandare/duschar för projekt med målet LEED ”Platinum
Det är samma här, en enskild produkt eller en flödesnivå kan inte uppfylla en viss nivå av LEED-certifiering för en hel byggnad. Däremot kan den bidra med poäng som krävs för att byggnaden ska nå förväntad certifieringsnivå.

Har FM Mattsson LEED-klassade blandare/duschar?
Det finns heller inte ”LEED-klassade” blandare/duschar. En blandare/dusch med ett specifikt flöde kan däremot bidra till poäng i kalkyleringen avseende byggnadens totala vattenförbrukning. Blandare/duschar som kommer med anpassade flöden hittar du här.

Har FM Mattsson Svanenmärkta blandare/duschar?
Vi har blandare/duschar som kan bidra till byggnadens Svanen certifiering. Blandarna/duscharna i sig är inte Svanenmärkta. Beroende på vilken version och kategori av Svanen som ska användas är det krav på energiklass och/eller flöde som ska uppfyllas. Blandare med önskad energiklass och anpassat flöde hittar du här. Via förändrade vattenvanor och uppgraderade blandare kan du på ett storskaligt plan påverka energiåtgången i dina fastigheter. Med vår energikalkylator kan du räkna ut och se vilka besparingar du kan göra.

Läs mer om våra miljöcertifierade blandare här!


Jennie Kriga

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår