Så projekterar vi lättbalken för ditt byggprojekt

Datum: 17 Sep 2020

Resecentrum Örnsköldsvik, projekt: lättelement.

I över 40 år har Masonite Beams tillverkat miljövänliga, hållfasta, lättviktiga balkar med god kvalitet. Bland de 80 anställda finns ett team på 5 personer som jobbar med konstruktionsfrågor och teknisk support.

150 uppritade projekt under 2019
Masonite Beams projekterar väggar, tak, bjälklag för enfamiljshus ända upp till flerfamiljshus i balk. Det ska vara enkelt att bygga med balk och därför hjälper vi till genom att projektera ditt projekt i 3D. När 3D-modellen är klar genereras ritningar till våra CNC-maskiner i fabriken.

Mikael Thors, konstruktörsledare på Masonite Beams berättar:
– Vi hjälper till med frågor som rör byggande med lättbalk. De vanligaste frågorna som vi får rör infästningar, håltagning, dimensionering och förstärkningar av våra lättbalkar. Vi ser också mer förfrågningar när det kommer till flerfamiljshus där vi har mångårig erfarenhet med bland annat konstruktioner som klarar kraven för ljudklass A. Det kan likväl handla om en befintlig byggnad där våra kunder har en stålkonstruktion och vill komplettera med ett bjälklag av lättbalkar, som ett litet tak till en utbyggnad. I dessa fall finns vi behjälpliga med projektering och beräkning.


Två hus som placerades i Örebro.

Anpassad balk på 3 veckor
Så hur fungerar projekteringen och anpassningen av balken? Mikael berättar:

- I nära samarbete med kunden tar vi fram underlag, dimensionerar, ritar upp och anpassar konstruktionen efter önskemål, ända ner till håltagning för ventilation och vattenrör. Bygghandlingar skickas ut när kunden har godkänt ritningarna. Samtidigt får vår fabrik underlag och styrfiler för produktionen där balken anpassas och paketeras efter önskemål. Det brukar ta upp mot 3 veckor att få balken levererad från att kunden godkänt ritningarna.

Kundanpassade produkter med kort byggtid
Vår ambition är att förbereda så mycket som möjligt så att tid sparas på byggplatsen. Masonite Beams har lång historia med byggande i lättbalk. Genom ett nära samarbete med andra aktörer finns specialistkunskap inom träbyggnationer när det kommer till exempelvis akustik, brand och certifieringar. Allt samlat under ett tak så att du får hjälp längs vägen med ditt projekt.

- Det finns många fördelar med lättbalken och dess egenskaper. Mindre köldbryggor, lägre U-värde, väggar upp till 400 mm och tak och bjälklag upp till 500 mm bara för att nämna några. Sist men inte minst medför balken ergonomiska fördelar till följd av den låga vikten. Vår balk väger cirka en tredjedel mindre än massivt trävirke. Det ger lätthanterliga produkter, berättar Mikael.

Vill du att vi ska se över ditt projekt?
Skicka en förfrågan så hjälper vi dig!

Mer om produkten Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams lättbalk standardsortiment består av konstruktionslimmade balkar, reglar och syllar. Fläns till balk och regel består av maskinsorterat konstruktionsvirke och livet består av 10 mm OSB/3 eller 10 mm spånskiva av P5 kvalité som är en fuktbeständig byggskiva.

Masonite Beams produkter kan anpassas till kundens önskemål om längd, snedkapning, isolering och håltagning. Vi förbereder så mycket som möjligt och på så sätt kan tid sparas på byggplatsen.

Våra produkter er CE-märkta och godkända enligt Europeiskt tekniskt godkännande (ETA), vilket innebär att produkterna kan säljas i hela Europa och att dimensionering kan ske enligt Eurocode 5. Speciallängder för att uppnå längdoptimering kan tillhandahållas efter önskemål och vid större projekt och långa serier kan även specialdimensioner tillverkas.

Lättbalk

Lättbalk

Produktöversikt

Läs mer

Masonite Beams Broschyr
Konstruktion och montage
Dokumentation
MFB Academy Broschyr
Projekteringsanvisning
konstruktioner och lösningar
Bim - Objekt
EPD Masonite
EPD Masonite Beams
FSC - certificate
Intyg om kontinuitet av byggproduktens prestanda
Masonite Beams SE - Prestandadeklaration
PEFC - certificate
RISE Certifiering Masonite® Beams and Columns
Bim - Objekt

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår