Alphyddan

Teglet sprack, fönstren var undermåliga och det upptäcktes brister i konstruktionen. De två höghusen i bostadsområdet Alphyddan behövde genomgå en renovering. Idag står de båda husen klara med ny fasad, nya fönster och energieffektiv isolering. ”Nu är det behaglig temperatur i lägenheterna och vi hör inte tåget som passerar förbi längre”, kommenterar Björn Sjölund, som bott i ett av husen sedan 1989.

Bostadsområdet Alphyddan är populärt. Så populärt att flera av hyresgästerna har bott kvar sedan huset byggdes på 1960-talet. Men för några år sedan upptäcktes brister. Teglet börja spricka och lägenheterna på översta våningen var ständigt kalla under vinterhalvåret. Energiräkningarna var höga och ljud från utsidan störde inomhusmiljön. Björn Sjölund sitter med i Bostadsrättsföreningen.

Produktkopplingar: Isolering av yttervägg

Isolering av yttervägg

Ytterväggar tillsammans med taket är byggnadens klimatskärm och fungerar som ett skal som skyddar byggnaden.

Projektledare Thomas Nilsson hos huvudentreprenören Sehedtresson AB, berättar att isoleringen har spelat en huvudroll vid renoveringen. Fasaden på de båda byggnaderna har tilläggsisolerats med ROCKWOOL Skalmursskiva 120 mm. ”Vi ville ha in så mycket isolering som möjsligt för att få en god isolering mot värme, kyla och ljud”, förklarar Thomas. ”Tack vare den tjocka isoleringen kunde vi också ha minsta möjliga bredd på teglet”, fortsätter han.

De gamla fönstren byttes samtidigt ut mot 3-glas. Något som, tillsammans med isoleringen, har bidragit till en bättre inomhusmiljö för de boende. ”Ljudisoleringen är märkbart bättre. Nu hör vi inte tågen från Saltsjöbanan längre”, kommenterar Björn Sjölund.

Bostadsrättsföreningen ville dessutom ha ett oorganiskt material som kunde minska köldbryggorna runt fönstren ”Där bedömde vi att REDAir LINK var det bästa alternativet”, kommenterar Björn. Ett val som även Thomas Nilsson är nöjd med. ”Vi uppskattade REDAir LINK, som var snabbt och effektivt att installera. Med tanke på att platsen för bygget var trång blev en effektiv installation väldigt viktigt”, säger han.

Vid renoveringen användes ROCKWOOLS Skalmursskiva, perfekt för isolering av ytterväggar, mellan tät stomme och fasadsten. Passar för såväl befintliga som nya ventilerade ytterväggar.

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Fler produkter från Rockwool AB

Isolering av yttervägg

Isolering av yttervägg

Ytterväggar tillsammans med taket är byggnadens klimatskärm och fungerar som ...

Isolering av innervägg

Isolering av innervägg

Innerväggar eller mellanväggar är de väggar som skapar separata rum i en bygg...


Isolering låglutande tak

Isolering låglutande tak

I en byggnad utan isolering försvinner den största delen av värmen genom taket.


Isolering snedtak

Isolering snedtak

Om taket inte är ordentligt isolerat kan det uppståvärmeförluster.


Referensprojekt från Rockwool AB

Renovering av flerbostadshus i Örebro

Renovering av flerbostadshus i Örebro

Utv. renovering | Örebro | 15-20 Mkr

Utv. renovering av flerbostadshus som uppgår till 4 byggnader i Örebro på 10 ...

Projekt Cederhusen

Projekt Cederhusen

Nybyggnad | Stockholm | 50-100 Mkr

Stockholms första bostadskvarter i massivträ. I januari 2020 var det...

Trikåfabriken

Trikåfabriken

Ombyggnad | Stockholm | 300-400 Mkr

Ombyggnad av kontorshus i Stockholm. Själva byggnationen startade februari 20...

Frode Laursens logistikanläggning

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår