Renolit alkorplan genomför den hållbara transformationen av SnowWorld Antwerpens skidbacke

Datum: 5 Feb 2024

Företaget, som redan hade täckt taket på denna struktur 2017 med sitt PVC-takmembran, har nu gjort taket lämpligt för att stödja installationen av 1 452 solpaneler tack vare RENOLIT ALKORPLANS insats drivs nu SnowWorld Antwerpens skidbacke av sol energi.

RENOLIT ALKORPLANs takprodukter har deltagit i den hållbara om-vandlingen av SnowWorld Antwerpens skidbacke i Wilrijk, Belgien. Taket på den massiva byggnaden gjordes helt vattentätt för några år sedan med RENOLIT ALKORPLAN Classic takmembran. Det ultralätta RENOLIT ALKORPLAN F Solar-systemet har nu använts för att installera de många solpanelerna.

Projektet visar hur företaget förverkligar sitt engagemang för hållbarhet ge-nom att låta sina kunder omvandla befintliga strukturer till generatorer av förnybar energi, i linje med sin hållbarhetsstrategi ”Skydda det som är viktigt”.

Den hållbara omvandlingen av SnowWorld Antwerpens skidbacke
RENOLIT ALKORPLANs takprodukter har utfört ett första ingrepp på byggnaden 2017 och installerade sitt 1,2 mm tjocka PVC-membran på taket.

Med tanke på storleken på anläggningen som hyser SnowWorld Antwerpens skidbacke (total yta på 12 500 m²), beslutade ägaren att hyra ut takytan till Energy Vision. Projektet innebar att Energy Vision själv skulle stå för inve-steringen i solcellspaneler och låta ägaren använda den producerade energin för egen förbrukning.

Men för att installera Solar-profilerna på byggnadens tak (40 m högt och ut-satt för vindbelastning) krävdes ett 1,5 mm tjockt membran. Eftersom takmembranet fortfarande var i perfekt skick beslöt man att lägga det nya membranet endast över den takdel där solpaneler skulle monteras. En enkel uppgift, eftersom det nya RENOLIT ALKORPLAN PVC-membranet kan svetsas på ett befintligt membran utan problem även efter många år, vilket detta projekt har visat.

Effektivitet och hållbarhet för en grönare framtid
Beroende på vindbelastningen i den höga skidbacken delades taket in i olika vindlastzoner. Den centrala zonen hade 1,05 m breda fält. För hörn- och kantzoner användes 0,53 m breda takmembran.

Solar-profilerna, som alltid är placerade precis intill svetsfogen, ligger därför närmare varandra. Detta ger större säkerhet i händelse av stormar och kraftiga vindbyar. Tack vare RENOLIT ALKORPLANS insats har taket nu 1 452 solpaneler.

RENOLIT ALKORPLAN letar ständigt efter nya och unika teknologier för att utveckla innovativa och hållbara membran, med målet om större håll-barhet, lägre resursanvändning och främjande av en cirkulär ekonomi.

Om RENOLIT ALKORPLAN-takprodukter
En del av den tyska RENOLIT Group, RENOLIT ALKORPLAN takprodukter är en av referenspunkterna för produktion av hållbara, mångsidiga och högkvalitativa certifierade syntetiska membran för tätskikt av tak och överdrag, simbassänger och civila ingenjörsarbeten. Med huvudkontor i Sant Celoni, norr om Barcelona, har marknadsenheten cirka 300 anställda och en produktion på en miljon rullar membran per år.

Tillförlitlighet, oklanderlig stil, energibesparing, hållbarhet, snabb installation och hög hållbarhet är styrkorna hos RENOLIT ALKORPLAN takmembran. Huvudkännetecken för Roofing Division är det breda utbudet av produkter, ett flexibelt kundorienterat tillvägagångssätt, starkt kunnande och allsidig teknisk assistans på plats, vilket ger lämpliga taklösningar för varje specifikt problem.

Om företaget
RENOLIT Group är en ledande global specialist för högkvalitativa plastfilmer, ark och andra plastprodukter. Med mer än trettio produktionsanläggningar och försäljningsenheter i över tjugo länder, och med en årlig försäljning på cirka 1,2 miljarder euro, är företaget med huvudkontor i Worms – cirka 70 km söder om Frankfurt am Main – en av världens ledande tillverkare av plastprodukter. Cirka 5 000 anställda fortsätter att vidareutveckla den kunskap och expertis som erhållits från över sjuttiofem års verksamhet.

RENOLIT Group är också en stor aktör inom hållbar utveckling av syntetiska material. Tack vare programmet ”RENOLIT goes Circular” optimerar RENOLIT återvinningen av material som kommer från industriavfall från produktionsanläggningarna inom RENOLIT Group. 2019 gick RENOLIT med i Circular Plastics Alliance (CPA), ett initiativ från Europeiska kommissionen med 266 föreningar och företag som strävar efter målet att införliva minst 10 miljoner ton återvunnen plast i produkter och förpackningar i Europa till 2025 genom frivilliga åtgärder.

Mer om produkten Takmembran

Takmembran

RENOLIT ALKORPLAN takfolier är baserade på monomer pvc-p.

RENOLIT ALKORPLAN F

RENOLIT ALKORPLAN F

Produktinformation

Läs mer

RENOLIT ALKORPLAN L

RENOLIT ALKORPLAN L

Produktinformation

Läs mer

RENOLIT ALKORPLAN A

RENOLIT ALKORPLAN A

Produktinformation

Läs mer

RENOLIT ALKORPLAN F - Mekaniskt monterat taksystem
RENOLIT ALKORPLAN F

RENOLIT ALKORPLAN F

Installationshandbok

Läs mer

RENOLIT ALKORPLAN F CLASSIC 35076
RENOLIT ALKORPLAN F TERRACE 00197
RENOLIT ALKORPLAN Bright
RENOLIT ALKORPLAN L Lösliggande taksystem med ballast
RENOLIT ALKORPLAN Hydro R SST
RENOLIT ALKORPLAN Hydro F
RENOLIT ALKORPLAN Tunnel C - 1,5 mm
RENOLIT ALKORPLAN Tunnel C - 1mm
RENOLIT ALKORPLAN Tunnel C - 2mm
RENOLIT ALKORPLAN Tunnel SL
RENOLIT ALKORPLAN Tunnel T
RENOLIT ALKORPRO C

Referensprojekt från Renolit Alkorplan

Ring III Park

Ring III Park

Vanda

Biologisk mångfald och människors välmående – gröna tak är lite bättre än and...

Sant Celoni

Sant Celoni

Barcelona

För att uppgradera den befintliga byggnaden kommer den historiska byggnaden s...

Kamida Westhub

Kamida Westhub

Kaunas

Westhub är det grönaste logistikcentret i hela Litauen.

Bally Shoes

Bally Shoes

Caslano

Det historiska varumärket (grundat 1851), tillverkare av lyxiga skor och acce...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår