Besparing av koldioxidutsläpp med 97 % vid återvinning av PVC-takmembran

Datum: 6 Feb 2023

Ett multinationellt team som leddes av RENOLIT, bytte ut 11 000 kvadratmeter PVC-membran från utställningscentrets tak och levererade det gamla membranet till en återvinningsanläggning i Tyskland. Jämfört med förbränning uppgick de ekonomiska besparingarna till 33 % och besparingarna av koldioxidutsläpp till 97 %.

Sant Celoni, Barcelona, 2022 12 07 - Återvinning av takets gamla syntetiska membran ger miljömässiga och ekonomiska fördelar. Även om återvinningsanläggningen inte är belägen i närheten av taket. Detta är lärdomen från Tampere i Finland, där 11 000 kvadratmeter gamla PVC-membran från taket på ett evenemangscenter skurits i små bitar, transporterats till Tyskland och återanvänts för andra användningsområden inom byggbranschen.

Projektet omfattade RENOLIT ALKORPLAN takprodukter tillsammans med installatören Suomen Teollisuuskatot Oy, ett företag som är känt på marknaden för att vara PVC-specialist och för sin förmåga att hantera krävande projekt, och Ekopartnerit Turku Oy, ett företag som specialiserar sig på avfallshantering, återvinning och specialtransporter.

Projektet genomfördes genom ESWA och RoofCollect-projektet, ett europeiskt initiativ som grundades av tillverkare - däribland RENOLIT - för att återvinna vattentäta membran av syntetisk PVC. En av byggnaderna i det multifunktionella centret i Tampere, som byggdes 1985, behövde ett nytt tak.

Det är ett känsligt projekt, eftersom byggnaden är en lång bågformad träbyggnad med mycket branta sidor. Det var nödvändigt att arbeta stegvis, genom att ta bort små delar av membranet och omedelbart montera det nya RENOLIT ALKORPLAN F-membranet. Emellertid deponerades eller förbrändes inte de gamla klippta membranen på en soptipp, vilket är vanligt i Finland, utan de klippta och förpackade membranen transporterades till en återvinningsanläggning i Sachsen i Tyskland, cirka 2 000 kilometer bort. Beräkningar har visat att detta var den bästa lösningen, både miljömässigt och ekonomiskt.

Jennifer Che, Sustainability Manager på RENOLIT, har med siffror i handen visat att transport av PVC för återvinning har en mycket lägre klimatpåverkan (97 % av koldioxidutsläppen sparas) än vid förbränning av PVC. De minskade koldioxidutsläppen uppgår till mer än 57 000 kg, vilket motsvarar utsläppen från en passagerare på 57 flygningar mellan Paris och New York eller utsläppen från två personer under hela deras liv.

För att absorbera denna mängd koldioxid skulle man behöva plantera cirka 160 träd. Dessutom var återvinningen också ekonomiskt fördelaktig enligt de beräkningar som Tomi Norrby, ägare till Suomen Teollisuuskatot Oy, gjorde. Den totala återvinningskostnaden var lägre än de båda alternativen deponering (-1 %) och förbränning (-33 %!). Tomi Norrby hävdar: «De första PVC-taken är nu 35-40 år gamla, de måste bytas ut och återvinningen av dessa tak kommer förhoppningsvis att öka med åren. Vi kommer absolut att fortsätta återvinna. Det är meningslöst att bränna eller deponera de gamla taken. De får ett nytt liv som en ny produkt».

Bernard Merkx, Managing Director på ESWA och RoofCollect bekräftar: «Tampere-projektet är ett bra exempel där takläggaren har tagit initiativ till att göra skillnad. Det kunde ha gått till förbränning, men det beslutades att gå till återvinning. Allt vi kan gör idag kan återvinnas om tjugo eller trettio år, så vi håller materialet i loopen för återvinning. Detta är det viktigaste budskapet». Det multinationella teamet som leddes av RENOLIT, har visat världen att återvinning av PVC alltid är den bästa lösningen för miljön och även för plånboken.

Om företaget
RENOLIT-koncernen är en ledande global specialist på högkvalitativa plastfilmer, plastplattor och andra plastprodukter. Med mer än trettio produktions- och försäljningsenheter i över tjugo länder och en årlig försäljning på cirka 1,2 miljarder euro är företaget med huvudkontor i Worms - cirka 70 km söder om Frankfurt am Main - en av världens ledande tillverkare av plastprodukter. Omkring 5 000 anställda fortsätter att vidareutveckla den kunskap och expertis som förvärvats under mer än sjuttiofem års verksamhet.

Under 2019 gick RENOLIT med i Circular Plastics Alliance (CPA), ett initiativ från Europeiska kommissionen med 266 sammanslutningar och företag som strävar efter att genom frivilliga åtgärder införliva minst 10 miljoner ton återvunnen plast i produkter och förpackningar i Europa till 2025.

Referensprojekt från Renolit Alkorplan

Ring III Park

Ring III Park

Vanda

Biologisk mångfald och människors välmående – gröna tak är lite bättre än and...

Sant Celoni

Sant Celoni

Barcelona

För att uppgradera den befintliga byggnaden kommer den historiska byggnaden s...

Kamida Westhub

Kamida Westhub

Kaunas

Westhub är det grönaste logistikcentret i hela Litauen.

Bally Shoes

Bally Shoes

Caslano

Det historiska varumärket (grundat 1851), tillverkare av lyxiga skor och acce...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår