PIR-isolering klarar hållbarheten på tak- och terrasslösningar

Datum: 20 Jun 2018

Byggbranschen går mot större miljötänk och fokus på energibesparingar där isoleringskraven på hustak är speciellt hårda. Isolertillverkaren Kingspan har därför utvecklat en serie med PIR-material med extra goda isolerande egenskaper.

Traditionell isolering tar mycket plats vilket gjort att det tunna, högpresterande isoleringsmaterialet PIR föreskrivs i allt fler projekt. Therma-serien från Kingspan har bland de lägsta lambda-värdena på marknaden och går att använda både under takterrasser och för låglutande tak.

– Vi har lösningar för dom flesta takkonstruktionerna med dagens krav på hållbara tak. berättar Anders Bertilsson marknadsområdeschef på Kingspan.

Tunt, lätt och högpresterande
Therma finns i tjocklekarna 30–160 millimeter och har lågt lambdavärde på 0,022–0,027. Med det uppnår man ett lågt U-värde utan att behöva bygga för tjocka lösningar. Det innebär att man kan spara ungefär en tredjedel eller mer av materialet och därmed utrymmet, jämfört med traditionell isolering.

– Vid renoveringsprojekt får man en bra tilläggsisolering utan att behöva höja exempelvis sarger och genomföringar. Tack vare låg vikt så belastas inte konstruktionen lika mycket som vid en traditionell lösning, säger Anders.

Materialet har låg densitet och väger bara cirka 35 kilo per kubikmeter vilket är betydligt lättare än exempelvis mineralull som är ett vanligt alternativ.

Det innebär färre tunga lyft för montörer samt ett minskat antal palar att hantera på taket. Materialet blir därför snabbare och smidigare att lägga på plats.

Förutom att vara tunt, lätt och högisolerande är Therma också mycket brandtåligt. Det är svårantändlig och självslocknande, smälter inte och droppar inte vid brand.

För olika sorters tak
En annan stor fördel med Therma är dess höga tryckhållfasthet på 120-150 kilopascal. Trenden inom arkitektur går mot terrasstak för allt från planteringar och trädgårdar till sedumtak och solpaneler. Då behövs det ett isolermaterial som håller att gå på.

Therma finns även i skivor för uppbyggnad av fallkonstruktioner för bästa avrinning. Kingspan kan även hjälpa till vid avancerade takkonstruktioner.

Kingspan.se finns mer information om Therma-serien och företagets övriga isoleringsmaterial.

Referensprojekt från Kingspan Insulation AB

Kungälvs sjukhus

Kungälvs sjukhus

Nybyggnad | Kungälv | 1,015 MdKr

Entreprenör: Kynningsrud Prefab Ort: Kungälv År: 2010-2024 Under 20...

Piren 2

Piren 2

Nybyggnad | Göteborg | 145 Mkr

Nybyggnad av kontorshus som består av en byggnad i Göteborg på 8 våningar var...

Hammarbyterassen

Hammarbyterassen

Hammarby Sjöstad

Byggherre: Bröderna Näslund Byggare AB Projektnamn: Hammarbyterrassen Hammar...

J-Huset

J-Huset

Inv. renovering | Uppsala | 123 Mkr

Inv. renovering av sjukhus/lasarett i Uppsala. Själva byggnationen startade a...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår