Möt den hållbara framtiden med lip

Datum: 27 Mar 2024

Klimatkraven på byggnadsmaterial ökar snabbt, vilket inte kommer som någon överraskning för LIP Bygningsartikler A/S. Tillverkaren av fästmassa, fogmassa, fasadputs med mera, har sedan starten haft ett starkt fokus på miljö och ligger i framkanten med att framställa produkter med reducerad klimatpåverkan.

 CO2-reducerad fästmassa och avjämningsmassa
För att göra det möjligt för slutbrukaren att använda produkter med lägre klimatpåverkan har LIP utvecklat en fästmassa och en avjämningsmassa som sparar upp till 868 ton CO2 per år.

Fästmassan LIP 527 har ett minskat CO2-utsläpp på hela 50%**, och den självnivellerande avjämningsmassan LIP 227 har en CO2-reduktion på 60%*, jämfört med generisk EPD. Båda produkterna är baserade på en innovativ cementtyp med betydligt lägre CO2, samt biobaserade polymerer och naturliga cellulosafibrer.

Båda produkterna är godkända till Svanenmärkta byggnader, och kommer i FSC-märkta pappersförpackningar.

För att värna om hantverkaren och slutanvändarens arbets- och levnadsmiljö är produkterna dessutom EC1 PLUS märkta, vilket säkerställer att produkterna har mycket låga emissioner.

 ”Vår ambition är att leda utvecklingen och därför är vi mycket stolta över att kunna erbjuda en avjämningsmassa och en fästmassa med samma goda egenskaper som våra traditionella produkter, men med betydligt lägre CO2-utsläpp. För oss på LIP är det självklart att alla måste vara med och hjälpas åt i klimatomställningen, och därför är en satsning på produkter med lägre klimatpåverkan otroligt viktigt. Steg för steg, med innovativt innehåll och miljöcertifierade förpackningar, går vi mot en mer hållbar framtid.”
Jenny Lundegård, Head of Product Management & Technical Services på LIP.

LIP 227 – självnivellerande avjämningsmassa med 60%* reducerad klimatpåverkan
LIP 227 är lämpad för avjämning, upprätning och finspackling av golv på underlag av betong, puts, natursten, keramiska material, metall, gjutasfalt, trä m.m. Produkten används inomhus och är kompatibel med golvvärme. LIP 227 kan appliceras med snäckpump eller liknande och kan läggas från 2-30 mm i ett moment. De mycket goda självnivellerande egenskaperna gör det enkelt att uppnå en perfekt slutfinish och en yta färdig för mattläggning eller annan slutbehandling.

LIP 527 – innovativ fästmassa med 50%** minskat CO2-utsläpp
LIP 527 är avsedd för vägg och golv och lämpar sig för montering och applicering av keramik och klinker. Produkten är godkänd för golvvärme och våtrum och kan användas både inom- och utomhus.

LIP 527 har ett brett användningsområde och passar allt ifrån montering av isoleringsskivor och dekortegel till applicering av plattor upp till 600 x 600 mm. Mångsidigheten gör att produkten med fördel kan användas av professionella hantverkare som ofta har varierande arbetsuppgifter och behov.

*Grupp A1-A3 jämfört med generisk EPD-DBC-20220217-IBF1-EN
**Grupp A1-A3 jämfört med generisk EPD-DBC-20220218-IBF1-EN
Med generisk EPD menas en miljövarudeklaration som görs för en serie produkter med liknande funktioner för en specifik bransch.

Läs mer om:
LIP 227 Självnivellerande Avjämningsmassa
LIP 527 Fästmassa
LIPs miljöarbete

LIP är en av Nordens ledande specialister inom fäst- och fogmassor, våtrumssystem och golvavjämning. LIP har ett stort fokus på hållbarhet och kontrollerar kvaliteten genom hela produktionsprocessen, från råvaror, produktion och transport till färdig produkt. Produkterna tillverkas i den koldioxidneutrala anläggningen i Norra Aaby på Fyn i Danmark. LIP ägs av Bostik som ingår i den internationella kemikoncernen Arkema.
För mer information om LIP besök www.lip.dk

Kontakta LIP Sverige:
LIP Sverige AB, Korgvidegränd 1-3, 162 44 Vällingby
Tel. 08-25 00 70
infosverige@lip.dk

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår