iQ Natural – ett bio-attribuerat vinylgolv

Datum: 15 Nov 2021

iQ Natural – ett steg närmare ett fossilfritt samhälle

iQ Natural är världens första homogena plastgolv tillverkat med bio-attribuerad vinyl. Materialet minskar utsläppen av växthusgaser med 60 %* och är ett viktigt steg i rätt riktning mot ett fossilfritt samhälle och en cirkulär ekonomi. Dessutom är iQ Natural fullt återvinningsbar efter användning.

Bio-attribuerad innebär att den fossila oljan byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans. Räknat på hela livscykeln ger iQ Natural 60 % lägre utsläpp* av växthusgaser jämfört med traditionella homogena vinylgolv, och varje kvadratmeter som används bidrar till omställningen till ett cirkulärt, fossilfritt samhälle.

År 2019 lanserade vi en banbrytande teknologi som tvättar bort lim och spackel från utrivna vinylgolv. Det innebär att vi kan ta tillbaka golv tillverkade från 2011 och framåt och återställa dessa till råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara.

Detta sammantaget gör att iQ Natural representerar en helt ny generation vinylgolv.iQ Natural hittar du i vår Circular Collection. Här har vi samlat alla de produkter som vi idag har ett fungerande insamlingssystem för och där det insamlade materialet återvinns till ny råvara i golv. Kollektionen gör det lättare för arkitekter och beställare som vill arbeta med cirkulära material att hitta rätt.

Läs mer om Circular Collection >>

Om kollektionen

iQ Natural är producerad i Sverige och uppskattad för sina goda funktions- och designegenskaper. Den har en genomtänkt mönsterbild och färgsättning vilket har inspirerat till bildserien “New Perspectives” av den tongivande arkitekturfotografen Tekla Evelina Severin.

* Jämfört med traditionella homogena vinylgolv och baserad på en generisk EPD från ERFMI.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår