Högklassiga påbyggnader med lättbalksstomme

Datum: 20 Sep 2021Masonite Beams stomsystem med lättbalk passar väl vid förtätandet av svenska städer. Det visar forskningsprojektet Timber on Top som syftar till att öka kunskapen om hållbara och smarta påbyggnader. Medverkande är aktörer och forskare från byggprocessens alla stadier.

I det storskaliga forskningsprojektet Timber on Top arbetade flertalet grupper i en konceptprojektering fram en realisering av en tidig påbyggnadsskiss genom att föreslå en påbyggnad i trä. För detta valde Diös ut sitt sex våning höga påbyggnadsprojekt med studentbostäder i Borlänge. Masonite Beams, Bjerking och Reflex Arkitekter ingick i en av grupperna och konceptprojekterade påbyggnadsprojektet med Masonite Beams byggsystem med lättbalk.

Vi bidrar med ett utmärkt byggsystem, erfarenhet att tillämpa byggsystemet och ett stort engagemang i vår grupp. Vi kan ofta bygga högre byggnader med lätta byggsystem jämfört med tunga, säger Björn Johansson, träkonstruktionsspecialist på Bjerking.

Flexibel planlösning och smarta bostadsplan

I projekteringen av den sex våning höga påbyggnaden optimerades byggnaden för att få ut så stora värden för beställaren och brukaren som möjligt.

- Det handlar framför allt om att dimensionera trästommen på ett sätt som möjliggör för så flexibla och yteffektiva bostadsplan som möjligt, berättar Dženis Džihić, arkitekt på Reflex Arkitekter

Ytterligare en våning med lättbalksstomme

I slutet av maj presenterade varje grupp sitt förslag på stomutformning för påbyggnadsprojektet i Borlänge. Resultatet visar att stomsystemet med lättbalkar passar bra vid förtätandet av svenska städer.

- Med Masonite Beams stomsystem med lättbalk fick vi in ytterligare en våning till påbyggnaden jämfört med de övriga grupperna i projektet. Byggsystemet möjliggör för att bygga höga och flexibla påbyggnader med låg klimatpåverkan, berättar Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Lärdomar från Timber on Top för oss i rätt riktning mot att göra det enklare att välja stomsystem vid påbyggnader. Med dagens teknik kan vi bygga hållbara bostäder i trä i det redan byggda.

Vill du läsa mer om Masonite Beams byggkoncept påbyggnad?
Läs mer här: Byggkoncept Påbyggnad (masonitebeams.se)


Visualisering av studentbostäderna i Borlänge med Masonite Beams lättbalksstomme


Visualisering av studentbostäderna i Borlänge med Masonite Beams lättbalksstomme


Visualisering av studentbostäderna i Borlänge med Masonite Beams lättbalksstomme

Mer om produkten Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams - Lättbalkar

Masonite Beams lättbalk standardsortiment består av konstruktionslimmade balkar, reglar och syllar. Fläns till balk och regel består av maskinsorterat konstruktionsvirke och livet består av 10 mm OSB/3 eller 10 mm spånskiva av P5 kvalité som är en fuktbeständig byggskiva.

Masonite Beams produkter kan anpassas till kundens önskemål om längd, snedkapning, isolering och håltagning. Vi förbereder så mycket som möjligt och på så sätt kan tid sparas på byggplatsen.

Våra produkter er CE-märkta och godkända enligt Europeiskt tekniskt godkännande (ETA), vilket innebär att produkterna kan säljas i hela Europa och att dimensionering kan ske enligt Eurocode 5. Speciallängder för att uppnå längdoptimering kan tillhandahållas efter önskemål och vid större projekt och långa serier kan även specialdimensioner tillverkas.

Lättbalk

Lättbalk

Produktöversikt

Läs mer

Masonite Beams Broschyr
Konstruktion och montage
Dokumentation
MFB Academy Broschyr
Projekteringsanvisning
konstruktioner och lösningar
Bim - Objekt
EPD Masonite
EPD Masonite Beams
FSC - certificate
Intyg om kontinuitet av byggproduktens prestanda
Masonite Beams SE - Prestandadeklaration
PEFC - certificate
RISE Certifiering Masonite® Beams and Columns
Bim - Objekt

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår