Högklassig akustik med Masonite Beams

Datum: 15 Apr 2020

Masonite Beams balkar passar väl i byggnader där det finns höga krav på ljuddämpning och akustik. Akustikern Klas Hagberg har hjälpt till att utveckla Masonite Beams till dagens höga standard.

– Med Masonite Beams kan du skapa en otroligt bra ljudmiljö i ett enkelt system, säger han.


Akustik är läran om ljud och Klas Hagberg har specifikt inriktat sig på hur ljud fortplantar sig i stommen av en byggnad. I femton år han samarbetat med Masonite Beams för att hitta smarta lösningar för lätta byggsystem i flerbostadshus.

– Traditionellt sett har flerbostadshus byggts i betong som tack vare sin tunga vikt har en naturlig ljuddämpning. Trä behöver kompletteras med flera skikt och smarta knutpunkter för att dämpa ljud, och det har vi lyckats genomföra med hjälp av Masonite Beams balkar i ett väl genomarbetat byggsystem.

Mindre trä, mer funktion
Precis som med alla träkonstruktioner är utförandet väldigt viktigt. Balkarna behöver monteras rätt för att reducera ljud och vibrationer på bästa sätt. Masonite Beams lätta balkar ger bevis på att det går att optimera utrymme, bygga klimatsmart och samtidigt nå en högklassig ljuddämpning.

– Med Masonite Beams använder du mindre trä, men får mycket funktion. Masonite Beams har bevisat att det fungerar att bygga högklassiga, akustiska miljöer på ett enkelt och hållbart sätt, säger han.

Trä är framtiden
Antalet flerbostadshus i trä ökar. Klas Hagberg tror att det beror på en högre miljömedvetenhet och allt tyder på att kraven såväl som efterfrågan kommer att öka på hållbara material. Det pågår mycket arbete med att ta fram nya ISO-standarder, och Klas Hagberg tror att vi kommer se ökade krav i fler byggdelar – från golv till tak, till möbler och inredning.

– Undertak har alltid varit väl specificerade, men allt fler efterfrågar produkter utan farliga ämnen och i återvunnet material. Det ställer betydligt hårdare krav på leverantörerna. Att bygga hållbart är framtiden, säger han.

Mer om produkten Masonite Beams - Tak

Masonite Beams - Tak

Ett tak uppbyggt av Masonite Beams lättbalk i trä är ett mycket kostnadseffektivit alternativ för att åstadkomma välisolerade konstruktioner. Lättbalk i kombination med funktionsanpassning såsom högben, urhak, vinklar och påspik vid synliga taktassar, ger dessutom stor flexibilitet i utformningen av tak.

Höga snölaster är inget problem med takbjälkar från Masonite Beams. Tack vare balkhöjderna på upp till 500 mm så klarar lättbalken stora spännvidder.

Masonite Beams lättbalk finns med i: BASTA, Byggvarubedömningen, Husproduktportalen och Sundahus

Tak

Tak

Produktöversikt

Läs mer

Masonite Beams Broschyr
Konstruktion och montage
Dokumentation
Projekteringsanvisning
konstruktioner och lösningar
Bim - Objekt
EPD Masonite
EPD Masonite Beams
FSC - certificate
Intyg om kontinuitet av byggproduktens prestanda
Masonite Beams SE - Prestandadeklaration
PEFC - certificate
RISE Certifiering Masonite® Beams and Columns
Bim - Objekt

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår