Grönbo bygger framtidens trähus

Datum: 4 Nov 2019


Ekologiska trähus som projekteras i 5D, monteras i ett effektivt byggsystem och är både energisnåla och tysta att bo i. Så beskrivs de flerbostadshus som just nu byggs i Skellefteå av Grönbo; byggföretaget som har fått träsmak.

I en tid då elpriserna stiger och miljökraven skärps, blir det allt viktigare att välja byggmaterial som är energisnålt och miljövänligt. Grönbo är ett av de byggföretag som satsar på att bygga villor, radhus och flerbostadshus i trä.

– Våra energisnåla flerbostadshus har en stomme av 90 procent trä och vi jobbar hårt med att hitta material som är så giftfria som möjligt. Det gör gott både för de boendes hälsa och för miljön, menar Anders Eriksson, tekniskt ansvarig på Grönbo.

Tidigare har Grönbo byggt flerbostadshus i trä på Lusthusbacken i Piteå. Nu pågår byggnation av fem flerbostadshus i Södra Karlgård i Skellefteå. Femvåningshusen ska tillsammans inrymma 59 bostadsrätter, när byggnationen är klar i slutet av 2019. Precis som med trähusen i Piteå är det Masonite Beams som har levererat stommen.

– Våra starka konstruktionslimmade lättbalkar och reglar har en I-profil som gör att det går åt mindre råmaterial jämfört med massiva träkonstruktioner. Dessutom minimeras ljudvågor och köldbryggor vilket innebär en tystare boendemiljö, reducerat värmeläckage och sänkt boendekostnad, säger Tommy Persson, teknikchef på Masonite Beams.

"Tillsammans har vi lyckats skapa en unik konstruktion"


Masonite Beams och Grönbo har även arbetat målmedvetet med att skapa en så tyst boendemiljö som möjligt i trähusen. Där har akustikexperten Klas Hagberg på Acouwood spelat en nyckelroll.

– Tillsammans har vi lyckats skapa en unik konstruktion med en synnerligen tyst boendemiljö som är akustiskt bättre än de flesta hus – oavsett stomsystem. En stor del av förklaringen ligger i Masonite Beams I-balkar och dess samverkan med övriga delar i systemet, samtidigt som vi har gjort punktinsatser för att styra systemet i rätt akustisk riktning med genomtänkta totallösningar för bjälklag, väggar och inte minst knutpunkter. Masonite Beams och Grönbo har siktat långt över minimikraven för ljud och har utvecklat en unik lösning som är ledande i branschen, säger Klas Hagberg.

Men det är inte bara slutprodukten, alltså det energisnåla och tysta trähuset, som är unikt. Både projektering och byggnation är stöpt i framtidens form genom Masonite Beams MFB byggsystem för flerbostadshus. Detta toppmoderna byggsystem har i det aktuella projektet med Grönbo inneburit en helt ny exakthet i tids- och kostnadskalkyler, mindre spillmaterial och en effektiv tillika väderskyddad byggprocess. Tommy Persson förklarar:

– Projekteringen görs i 5D, där tid och kostnad utgör varsitt ”D”. Enkelt förklarat innebär det att vi utgår från en avancerad 3D-ritning som är kopplad till synkade dataprogram för tid och kostnad. Om man bara gör en liten justering i 3D-ritningen, som att exempelvis flytta på ett fönster, räknar programmen direkt ut hur kostnaden och eventuellt monteringstiden förändras. Kontentan blir att vi kan modellera upp huset i datorn, kapa till alla delar i förväg och få en så gott som exakt tids- och kostnadsberäkning, säger han och fortsätter:

– När det gäller själva byggnationen sker all montering under ett stort tält så att vi kan bygga tätt och torrt. Byggprocessen liknar närmast en mindre fabrik, som ett industriellt byggande fast i fält. Förebilden är ”lean”, ideologin som har sitt ursprung inom fordonsindustrin. Resultatet blir ett effektivt flöde i byggprocessen som maximerar kundens behov, minskar slöseri och ger rätt förutsättningar att hålla tidsplanen. Grönbo har nyligen etablerat en husfabrik i Norsjö i Västerbotten, en satsning som ska tredubbla årskapaciteten av flerbostadshus i trä. Precis som tidigare kommer husen att byggas enligt Masonite Beams MFB byggsystem.

– Den stora fördelen med Masonite Beams MFB byggsystem är möjligheten till förberedelser som gör att vi i princip bara har själva monteringen kvar när vi kommer till byggarbetsplatsen. Det höjer både byggtakten och kvaliteten. Med vår nya fabrik kommer vi att öka vår konkurrenskraft på hyresrättsidan. Just nu håller vi på och projekterar ett par områden i Stockholmstrakten, säger Anders Eriksson.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår