En dörr, två färger? Självklart!

Datum: 17 Jun 2024

Med den nya HD200-serien kan dörrar från Hellbergs målas med olika kulörer på ut och insida.
Vad gör då målningen av en dörr? Låt gänget på Hellbergs måleriavdelning förklara varför just färgen och vilken typ av färg som målas på en dörr har stor betydelse för mer än utseendet.

Från plåt till färdig dörr
Att tillverka en dörr är en noga koreograferad process med flera viktiga steg längs med vägen. För operatörerna som pulvermålar dörrarna på Hellbergs krävs planering, välkoordinerat samarbete och renlighet i varje steg. Då måleriet tar över från klippt och bockad plåt krävs det att bott och lock, som gångjärns- och anslagssida kallas innan det är ett komplett dörrblad, försiktigt hängs i rätt steg för kulören som planerats för just den delen av dörrbladet. Karmen ska även planeras in för rätt steg i processen.

Flexibilitet med två färger
”Då nyheten att måla dörrar i HD200-serien med två olika kulörer lanserades har fler möjligheter öppnat sig för våra kunder. Detta ger en större designfrihet och gör det möjligt att matcha dörrens utsida med byggnadens exteriör samtidigt som insidan samspelar med interiören. Något som vi vet att en hel del arkitekter har efterfrågat länge”, säger Sebastian Hellberg, VD på Hellbergs.

På Hellbergs pulvermålas alla dörrblad och karmar i en ren och miljövänlig process utan utsläpp eller användare av lösningsmedel. Kvalitéten på färgen är hög och förberedelserna inför processen att pulverlacka är många.

”Lock, bott och karm kommer in till måleriet, där hamnar ansvaret hos oss att fördela och planera in vilka färger som ska användas för dörrarna. Allt rengörs noggrant för att pulverlacken på bästa sätt ska fästa på stålplåten. Största volymen är vår basfärg RAL 7035 följt av våra övriga kulörer i standardsortimentet. Inte sällan får vi in beställning på andra NCS- eller RAL-kulörer, eller till och med metallic, vilket är riktigt kul, det kräver att vi rengör och ställer om måleriet för den nya kulören”, förklarar Moin, operatör på måleriet.

Kvalitetskontroll och hållbarhet
Standarden på hur dörrarna målas och kontrollen som dörrarna genomgår efter målning är ett tydligt bevis på att kvalitét genomsyrar hela processen.

”Hur väl färgen täcker mäts i µm (mikrometer). Hellbergs levererar en standard mellan 70-100 µm. Det blir inte bara en snygg dörr, det ger också ett förstärkt rostskydd och ökar hållbarheten då vi målar med pulverlack. Det som inte förbrukas i processen återvinns och färgen används i nästa runda”, berättar Mikael, operatör på måleriet.

Pulverlacken fästs på stålplåten genom att jorda plåten och applicera det positivt laddade färgpulvret. Faktorer i färgen påverkar även hur länge dörrbladet ska hängas i ugnen för att få bästa härdningsresultat. Pulver i förhållande till våtlack ger också en mer effektiv process i underhållet av måleriutrustning på fabriken, vilket är en viktig del i Hellbergs hållbarhetsarbete.


En målad dörr från Hellbergs får ett bättre skydd mot väder och vind. Sist, men inte minst, får dörren en finish som matchar, kontrasterar eller kompletterar byggnaden. Vilken kulör väljer du?

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår