Är en fristående kamin rätt för dig?

Datum: 10 Maj 2020

Längtar du efter känslan av att komma hem, tända en brasa och krypa ner i soffan? Vi förstår dig! Levande eld gör verkligen under för mysfaktorn. Kanske har du redan bestämt dig för att installera en kamin men är osäker på vilken typ? Om du är nyfiken på en skorstensfri kamin har du hittat rätt. Här berättar vi nämligen kort om hur en fristående kamin utan skorsten fungerar och vad dess fördelar är. Och förhoppningsvis vet du sen om en fristående kamin är rätt val för dig.

Hur fungerar en fristående kamin?

Vid tanken på en skön sprakande brasa, tänker de flesta människor på en braskamin som nyttjar ved som bränsle – traditionell vedeldning helt enkelt. I en sådan kamin leds överskottsvärme och rökgaser som bildas ut i utomhusmiljön via en skorsten.

En skorstensfri eldstad eldas inte med ved utan med ren denaturerad bioetanol – d.v.s. ren alkohol. I förbränningen av bioetanol bildas ingen rök, sot eller aska som det gör vid vedeldning. Lite förenklat kan man säga att förbränning av bioetanol avger ungefär samma mängd koldioxid och vattenånga som det finns i en vuxen människas utandningsluft. Det är därför ingen skorsten eller extra ventilation är nödvändig. Kaminen påverkar alltså inte mycket mer än om det hade funnits en extra person i rummet.

Fördelar med en fristående kamin
Det finns många fördelar med att välja en fristående kamin framför en vedeldad kamin med skorsten. Du behöver inte ansöka om bygglov hos kommunen för att installera en fristående kamin. Inte heller behöver du tänka på sotning och regelbundna brandskyddskontroller. Men förutom att en fristående kamin är i princip underhållsfri så är den också mycket flexibel. Eftersom den är just skorstensfri kan den placeras var som helst i rummet och även flyttas mellan olika rum (du kan till och med använda en fristående kamin utomhus!). Dessutom slipper du både rök, sot och aska när du eldar.

Vanliga frågor om fristående kaminer
En vanlig fundering är hur mycket värme som bildas i en fristående kamin. De flesta människor brukar uppleva att en kamin från Vauni ger lagom med värme för normal trivseleldning. Tack vare att värmenivån inte är lika hög som i en vedeldad kamin funkar det lika bra att elda inomhus en snöig vinterdag som utomhus en kylig sommarkväll.

En allmän uppfattning är att man inte kan ha kamin i en lägenhet. Men en skorstensfri, fristående kamin kan du faktiskt ha! Eftersom den inte kräver skorsten och krångliga tillstånd går det lika bra att använda den i lägenhet som i villa.

Många undrar också kring miljöaspekten med att elda i en fristående kamin. Och faktum är att när du väljer en bioetanoldriven, fristående eldstad från Vauni så tillför du ingen koldioxid netto till atmosfären – bioetanolbränslet framställs nämligen från helt förnyelsebara råvaror (en stor fördel om du frågar oss!).

Vilken modell på fristående kamin passar dig?
Har du bestämt dig för att en fristående kamin är rätt för dig men är osäker på vilken modell du ska välja? Det finns några punkter att reflektera över som förhoppningsvis kan hjälpa dig i valet av modell. Börja med att fundera på vilken stil du tycker om. Föredrar du stilrent med raka linjer eller gillar du nytänkande design som sticker ut lite från mängden? Fundera sen på hur och var du vill använda din fristående kamin. Ska den placeras mitt i ett rum där man kan se elden från alla håll? Ska den fungera som en avskiljare? Vill du att den står direkt på golvet eller att den ska komma upp en bit?

Kom du till exempel fram till att du vill ha en fristående kamin som kan ses både från soffan och matbordet i den öppna planlösningen är vår modell Divider, med sitt transparenta glas och stora flexibilitet, något för dig.

Eller vill du kanske ha en kamin som sticker ut i en modern färg och som kommer upp en bit från golvet? Då är det istället modellen Globe du ska satsa på. Globe finns nämligen i över 20 olika färgkombinationer och du kan välja om foten ska vara låg eller hög.

Känner du dig fortfarande osäker på vilken modell som passar dig bäst? Eller har du någon annan fundering om våra fristående kaminer? Hör av dig, vi hjälper dig gärna!

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår