5 fördelar med en etanolkamin

Datum: 3 Feb 2021

En etanolkamin har mycket gemensamt med en traditionell vedeldad kamin, men det är också mycket som skiljer sig. Gemensamt är att de båda sprider värme och höjer mysfaktorn i rummet. Men en etanolkamin fungerar och underhålls på ett annat sätt än vad en vedeldad kamin gör. Här har vi samlat fem fördelar med en etanolkamin!

Ger lagom mycket värme
Många upplever att värmen från en vedeldad kamin är mysig, men också att det kan bli lite för varmt. I en etanolkamin från Vauni är värmen härlig och precis lagom. Det är ett bra komplement till det uppvärmningssystem som redan finns i lägenheten eller villan.

Värmen sprids direkt
Vid eldning i t.ex. en gammal kakelugn tar det lång tid innan värmen sprider sig i rummet. När du eldar i en etanolkamin behöver du inte vänta på mysfaktorn eftersom värmen sprider sig direkt i rummet. Dessutom syns elden tydligt och är rogivande att titta på.
Använder modern teknologi
En etanolkamin från Vauni är svensk innovation. Brännarna som sitter i kaminerna absorberar bränslet och håller det på plats. Avbränningen sker långsamt då endast bränsleångorna brinner och det bildas ingen rök, sot eller aska som det gör vid vedeldning. På så vis är en etanolkamin från Vauni optimal för både hem och exempelvis yacht och husbåt.

Kräver ingen installation och är skorstensfri
En av anledningarna till att många väljer en etanolkamin är för att en sådan kamin inte kräver någon skorsten. I en kamin med skorsten går mycket av värmen förlorad upp genom skorstenen. I en etanolkamin går istället värmen oavkortat ut i rummet. På så sätt blir energieffektiviteten hög. Flammorna i en etanolkamin blir helt rena, till skillnad från flammorna i en vedkamin. Det är bland annat därför det inte krävs någon skorsten.

En etanolkamin kräver ingen omfattande installation. Eftersom du inte behöver ta hänsyn till skorstenens placering är en sådan kamin väldigt flexibel och lättplacerad. Dessutom behöver du inte tänka på regelbundna brandskyddskontroller eller sotning. Det finns ju ingen skorsten att sota!
Brinner med förnyelsebara råvaror
Som man hör på namnet drivs en etanolkamin av bioetanol (denaturerad) – d.v.s. ren alkohol. Det är ett bränsle som är biologiskt nedbrytbar och 100 % förnybart. Vaunis egna bränsle Ecoflame är speciellt optimerat för just etanolkaminer. Det är effektivt och brinner utan att avge någon obehaglig lukt.

Minimal påverkan
Förbränningen av bioetanol avger ungefär samma mängd koldioxid och vattenånga som finns i en vuxen människas utandningsluft. Etanolkaminens påverkan på omgivningen är därför minimal och inte mycket mer än om det hade funnits en extra person i rummet.

Produceras i Sverige med fokus på säkerhet
Vaunis etanolkaminer utvecklas och produceras i Sverige. På så sätt blir transportvägen kort, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle. Varför frakta en kamin över halva världen när vi har arbetskraften lokalt? Att tillverka en etanolkamin är ett vackert hantverk som kräver tid och kunskap.

Säkerhet är givetvis A & O vid design med eld; både din egen och planetens. Vaunis etanolkaminer har hög fokus på estetik men säkerhet är alltid största prioritet. Endast de säkraste lösningarna på marknaden byggs in vid konstruktionen. Vaunis produkter är certifierade och typgodkända av KIWA. Allt för att skapa ett tryggt ägande för den som väljer att köpa en etanolkamin.

Mer om produkten Vauni Globe

Vauni Globe

Vauni Globe är precis så klotformad som namnet antyder. Design och storlek gör att den populära Globe passar till alla tänkbara inredningstilar. Inte då så konstigt att den är åtrådd av människor över hela världen. Globe är utformad för största möjliga komfort och säkerhet. Den kommer få dig att längta efter mysiga kvällar framför eldstaden, både vinter och sommar. Kombinera färg, fot och insats så att du får en Globe som passar din egen smak.

Globe är en skorstensfri och fristående bioetanoleldstad som inte kräver installation och som därför enkelt kan vridas för att öppningen ska hamna i rätt position. Globe är utrustad med marknadens mest avancerade bioetanolbrännare – som brinner utan rök, sot eller aska. Den ger skön värme och lågans storlek kan justeras steglöst. Insatsen runt brännaren kan fås i olika utföranden: Cast Iron i svart gjutjärns finish eller som tillval för ett exklusivare intryck, formgjuten betong från MBJ Design i två nyanser: Mystic Graphite eller Mystic Sand. Placera Globe var du vill, njut av värmen och skapa en inbjudande samlingsplats. Globe kan även användas utomhus, men bör förvaras inomhus.

Vauni Globe

Vauni Globe

Produktöversikt

Läs mer

Vauni Katalog

Vauni Katalog

Läs den här

Läs mer

Manual Vauni Globe

Läs mer

BYGGPRODUKTCERTIFIKAT 0997

Läs mer

BYGGPRODUKTCERTIFIKAT 0998

Läs mer

Globe manual

Läs mer

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

LADDA NER BIM/CAD-BIBLIOTEK

ProdLib riktad till arkitekter och konstruktionsplanerare.

Läs mer

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår