Varför välja decentral ventilation?

Datum: 14 Jan 2020

Låg energiförbrukning, svängande driftstider, enkel anpassning efter individuella behov samt möjlighet för etappvis installation är några av anledningarna för att välja decentrala ventilationslösningar framför centrala. Man behöver heller inte kompromissa med styrningen – den kan göras centralt t.ex. via Airmasters webbportal «Airlinq Online».

Enkel projektering och kortare byggprocess – den kan göras i etapper
Det är många möjligheter med decentral ventilation oavsett om det är renoverings-, tillbyggnads- eller nybyggnadsprojekt. Man behöver inte räkna med extra plats för teknik rum eller ventilationskanaler. Den enkla installationen rum för rum, utan kanaler, gör det möjligt att installera ventilationslösningen etappvis med några få rum åt gången istället för att utrymma hela byggnaden under byggprojektet. På så sätt blir projekteringen enklare, och byggprocessen mycket kortare.

Om inte hela byggnaden har behov för bättre inomhusklimat, utan endast några få rum som har problem med dåligt inomhusklimat, så är decentral ventilation lätt och enkel att installera.

Man kan naturligtvis installera decentral ventilation i hela byggnaden, och vi ser ofta att man väljer decentral ventilation som den optimala eller den enda lösningen.

Om olika rum placerade runt omkring i en byggnad behöver ventileras, kan det bli dyrt och komplicerat att etablera kanaler. Samma problem kan även uppstå vid en tillbyggnad där det inte går att inkludera den existerande ventilation. Ibland kan konstruktionsmässiga detaljer göra att decentrala ventilations-aggregat är den bästa lösningen.

Ett av de nyaste exempel på konstruktionsmässiga utmaningar, där man valde decentral ventilation är Steiner-förskolan i Turnhout, Belgien. Byggnadens organiska form med buktande tak resulterade i at det inte var möjligt att installera central ventilation, här var Airmasters decentrala ventilation räddningen.

Läs hela fallstudiet här!

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår