Vad orsakar avloppslukt?

Datum: 16 Nov 2023

Novosan är det enda företaget i Sverige som har specialiserat sig på offentliga toaletters hela livscykel – från planeringen till relaterade förbrukningsartiklar och tjänster och våra toaexperter jobbar bokstavligen på toaletten.

Under nästan 14 år har vi dragit runt i offentliga toalettutrymmen, sökt efter lösningar på våra kunders behov och löst tusentals toalettrelaterade problem i olika slags fastigheter. Ofta handlar problemen om lukter som uppstår i lokalerna och som upplevs vara otrevliga. Problemet kan ha funnits länge och gett upphov till pinsam kritik inom fastigheten men en lösning behöver inte vara så svår att hitta – ofta beror problemet på golvbrunnen.

En uttorkad och funktionsoduglig golvbrunn ligger bakom
Ofta beror tråkig lukt som stiger upp ur avloppet på att vattenlåset i golvbrunnen är smutsigt, trasigt eller har torkat ut. Golvbrunnar med vattenlås fungerar bäst i utrymmen där vatten spolas dagligen så att brunnen inte får möjlighet att torka ut. Vattnet i en traditionell golvbrunn avdunstar med tiden, om golvbrunnen inte används på ett tag. Ofta hjälper det då att hälla vatten i golvbrunnen. Uttorkning är dock inte den enda orsaken till störande lukt – ibland kan det hända att golvbrunnens lock inte sluter tätt eller sitter ordentligt på plats. Då läcker lukter och avloppsgaser ut i inomhusluften i lokalen. Nu kan vi erbjuda branschproffs en effektiv lösning på problemet, luktlåset Green Drain Professional för golvbrunnar.

Green Drain Professional håller tätt och är effektiv
På Novosan har vi länge letat efter en enkel och effektiv lösning på de problem som förknippas med golvbrunnar. En lösning som kan hjälpa yrkesverksamma inom fastighetsbranschen i det dagliga arbetet. Nu lanserar Novosan en serie Green Drain Professional-luktlås på marknaden i sex olika storlekar. Utöver golvbrunnar passar luktlåsen också i andra typer av rör, såsom ventilationstrummor samt avlopps- och luftningsrör. Green Drain går att använda som en bakslagsventil på ett nästan obegränsat antal användningsområden. I det nuvarande sortimentet ingår lösningar för rör och brunnar med en diameter på 38–135 mm.

Smidig lösning ger bättre inomhusluft
Green Drain är ett smidigt och funktionssäkert luktlås som är ytterst lätt att installera utan särskilda verktyg. Luktlåsets lufttäta silikonmembran öppnas av vatten- eller lufttrycket och sluts på nytt, då flödet upphör. Därmed tillåts vatten eller luft att flöda i endast en riktning. Det vanligaste användningsområdet för luktlåset är golvbrunnar, där vattnet obehindrat tillåts rinna genom golvbrunnen men där luft inte kan flöda upp i motsatt riktning. Därmed stannar lukterna där de hör hemma – i avloppet, där de inte tillåts belasta inomhusluften. Green Drain hindrar avloppslukt, bakterier och virus, insekter samt hälsoskadliga gaser såsom radon från att komma ut i lokalen. Tack vare sin konstruktion och funktionsprincip passar Green Drain även bra i lokaler med mindre frekvent användning.

Green Drain Professional i ett nötskal:

  • Höjer kvaliteten på inomhusluften
  • Hindrar sjukdomsframkallande organismer från att spridas från avloppet till inandningsluften
  • Påverkar varken genomrinningsvolymen eller -hastigheten
  • Lätt att rengöra
  • Lätt att installera, ta loss och underhålla
  • Fungerar på samma sätt som en bakslagsventil och stoppar effektivt återflöden
  • CE-certifierad och genomgående testad

Ta kontakt – vi hjälper dig gärna!
novosan.se

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår