Vad är behovsstyrd ventilation?

Datum: 28 Maj 2021

Airmasters decentrala ventilationsaggregat kan behovsstyras så att det alltid ventileras optimalt i förhållande till det aktuella behovet i varje enkelt lokal. Det kan speciellt vara relevant att behovsstyra ventilationen i lokaler med väldigt varierad användning, som t.ex. klassrum, mötesrum eller dagis.

Hur fungerar det?
Man låter grundventilation köra efter ett tidsschema och därutöver hjälper givare till med att styra luftmängden utifrån det aktuella behovet av frisk luft. I ett klassrum använder man ofta en CO2-givar då många människor på en relativt liten yta får CO2-nivån till att stiga snabbt om det inte ventileras hela tiden. Därför är CO2-nivån typiskt en bra indikator för luftkvaliteten och därmed ventilationsbehovet i klassrum och liknande lokaler.

Som något nytt erbjuder vi nu också behovsstyrning utifrån TVOC-nivåer (Total Volatile Organic Compounds). VOC:er är lättflyktiga organiska ämnen som kan härstamma från t.ex. handsprit, rengöringsmedel, byggnadsmaterial, möbler, mattor, arbetsprocesser och kosmetika. Även om VOC:er förekommer i små koncentrationer inomhus, spelar dom också en stor roll för människors välbefinnande och hur luftkvaliteten upplevs.

CO2-givare och TVOC-givare kan användas samtidigt. Det fungerar så att den av de två givarna som registrerar det högst mätta värdet övertar ventilationsstyrningen.

En rörelsegivare kan också styra ventilationsaggregatet, med en ledtid på t.ex. 30 minuter. Då startar ventilationsaggregatet när en rörelse registreras i rummet, och stannar 30 minuter efter sista registrerade rörelse.

En annan möjlighet är att behovsstyra ventilationen med en fuktgivare. Det kan vara relevant t.ex. i omklädningsrum där det lätt blir väldigt kvavt och fuktigt om man inte ventilerar och det är inte bra för byggnaden.

Med de olika givarna tillkopplad ett specifikt ventilationsaggregat är det möjligt att behovsstyra ventilationen efter luftkvaliteten i lokalen. Det ger det bäst möjliga inomhusklimat rum för rum, samtidigt med minst möjliga energiförbrukning.

Läs mer om behovsstyrning av ventilation här!

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår