• Unik sandwichpanel som klarar både brand och kraftiga stötar

Unik sandwichpanel som klarar både brand och kraftiga stötar

För att en brandsäker vägg även ska klara mekanisk påverkan har det tidigare behövts tyngre konstruktioner i framförallt betong. Nu ritas kartan om – Lindab har utvecklat en patentsökt lösning med ett enkelt sandwichelement som klarar kraven till EI 90-M utan komplicerade förstärkningar.

Brandsäkra väggar byggs med obrännbara mineralullselement och kan därför stå emot bränder väldigt bra. Men för att väggarna även ska klara mekaniskt motstånd under en brand, om till exempel ett tak rasar in, har det krävts kompletterande konstruktioner framförallt i betong. Dessa kostsamma komplement är nu historia eftersom Lindab har skickat in en patentansökan för en sandwichpanel som klarar kraven EI 90-M på egen hand.

- För att uppfylla kraven i standarden ska väggen klara att det släpps en säck med blykulor som väger 200 kg från 1,5 meters höjd mot en vägg som utsatts för kraftig brand i 108 minuter – inte bara en – utan tre gånger! Det är inspirerande att vi på Lindab är i framkant och först i byggbranschen med den här typen av lösning, säger Ulf Karlberg, försäljningschef Lindab.

Att Lindab är först på marknaden med ett enkelt sandwichelement som klarar kraven till EI 90-M utan komplicerade förstärkningar är inte förvånande. Lindab har stort fokus på utveckling och är ofta innovativa i sina lösningar.

- Många av våra kunder har stora krav på oss – det kan gälla brandfrågor, inbrottsklassningar eller tekniskt svåra projekt, det känns bra att vi nu kan erbjuda M-klassade element vilket gör oss till en komplett leverantör. Den här panelen är unik i branschen och jag tror att efterfrågan kommer bli stor, avslutar Ulf Karlberg.

Testerna på Lindabs paneler är genomförda hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Borås som är certifierade för att utföra denna typ av tester.Provad | Godkänd | Patentsökt

Ovan är en del av det pendeltest som utfördes för att få panelen godkänd. Testet består av 200 kg blykulor som släpps i fritt fall mot vår panel som är monterad mot en brinnande ugn, och har så varit i över 90 minuter. För att få en panel godkänd ska den klara av tre stycken upprepningar av pendeltestet utan att fallera. Lindabs panel är godkänd och även patentsökt.

Dokumentation
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår