Styrd borrning, Göta älv

Datum: 5 Jun 2024

I Göteborg har en av Europas största och mest komplexa ledningsdragningar i segjärn genomförts, en styrd borrning under Göta älv till Hisingen med Gustavsberg Rörsystems VRS-SYSTEM DN600. Tack vare VRS-SYSTEMs långa livslängd bidrar vi nu till att säkra vattenförsörjningen för en lång tid framöver. VRS-SYSTEM är idealiskt för schaktfri ledningsläggning i tätbebyggda områden, då rören monteras ett i taget vilket är mycket platseffektivt.

Totalt användes 191 rör som sträcker sig över 1100 meter, från Masthuggskajen till Karla-tornet. Den genomsnittliga dragkraften var 80 ton, med en maximal kraft på 120 ton. Rördragningen tog totalt 60 timmar att genomföra och den slutliga borrningen nådde ett djup av 23 meter. Samarbetet med nätägaren Kretslopp och vatten samt entreprenören BAB Rötryckning var avgörande för projektets framgång. Tillsammans har vi skapat en lösning som fördubblar kapaciteten och ökar redundansen för Göteborgs vattenförsörjning.

Entreprenör: BAB Rörtryckning
Nätägare: Kretslopp och vatten
Rör: VRS Epoxi ZM K11 DN600

Referensprojekt från Gustavsberg Rörsystem AB

Värmdövägen, Saltsjö-Boo
Marieholmsgatan, Göteborg
Byggmästarvägen, Bromma
Elite Hotel Ideon

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår