Skrämmande variationer på balkongers säkerhet

Datum: 15 Jun 2020

Att stirra sig blind på priset eller bara tänka på hur balkongen ser ut, kan leda till obehagliga överraskningar. Det tvingades en mamma som Aftonbladet uppmärksammade för ett tag sedan uppleva, när hon märkte hur balkongstängerna i hennes systers balkong i en Stockholmsförort vek sig bara genom att hennes lille son tryckte sig mot stängerna.

Att säkerhet är något vi i Sverige sedan länge har prioriterat och är duktiga på är välkänt runt om i världen. När marknaden nu blir allt mer global, är det rimligt att vi håller fast vid vårt framgångsrika svenska säkerhetstänk. Vid en hel del upphandlingar av balkonger är säkerhet och hållbarhet faktorer som det idag tummas på. Nu syns effekterna av det.

Delar av balkonger blåser av
Alnova har 40 års erfarenhet av att tillverka balkonger av premiumkvalitet i Göteborg. Projektledaren Tobias Hulthén på Alnova ser utvecklingen på balkongmarknaden. Han märker hur det blivit allt vanligare att personer köpt balkonger som efter ett tag skadats av sådant som kraftiga stötar eller kraftig blåst.

̶ Det finns både de som har varit med om att enskilda inglasade luckor rasat till att hela balkongtak med tillhörande inglasning har blåst iväg, berättar Tobias Hulthén.

Han förklarar att problemen till stor del beror på att en del säljare inte följer de tekniska rekommendationer och riktlinjer som finns för exempelvis vindberäkningar. Alnova prioriterar säkerhet och hållbarhet. När kunden vill skaffa ett inlasningssystem gör Alnova ordentliga vindberäkningar enligt Balkongföreningens tekniska manual, för att utifrån det leverera vad som krävs för att inglasningssystemet ska hålla på den specifika platsen.

En hel del kunder funderar på om de ska köpa ett inglasningssystem med eller utan vertikala profiler mellan glasen. Många upplever att system utan ram är snyggare

̶ Jag kan hålla med om att systemen utan ram ofta är snyggare. Men ur ett stabilitetsperspektiv kommer de inte i närheten av system med ram. Ett vanligt scenario är att vi gör vindberäkningar för en kund som vill ha ett system utan ram. Beräkningarna visar ofta att systemet inte är lämpligt för terrängtypen på platsen och då blir vår rekommendation ett system med ram, som innebär att kunden slipper missljud och kan vara säker på att inglasningen håller när det blåser upp. Helt enkelt två faktorer som gör att kunden kan sova betydligt lugnare om nätterna jämfört med om personen hade köpt ett ramlöst system, säger Tobias Hulthén.

Alnova följer Balkongföreningens praxis, som är strängare än de generella regler EU har skapat för balkonger. Att vara medlem i Balkongföreningen ses inom byggbranschen som en kvalitetsstämpel för balkongproducenter.

̶ Visserligen är en balkong oftast laglig så länge en aktör följer EU:s lagar. Men för mig är det uppenbart att säkerhetstänkandet för balkonger i många EU-länder ligger långt efter det vi vill ha i Sverige. I södra Europa finns det exempelvis gott om balkonger med räcken som inte på långa vägar uppfyller kraven vi har i Sverige för bland annat barnsäkerhet.

Hållbart med kortare transporter
All Alnovas tillverkning sker i Göteborg och fabriken ligger vägg i vägg med huvudkontoret. En fördel med att ha tillverkningen i Sverige är företagets kontroll över tillverkningsprocessen och att det skapar arbetstillfällen i Sverige.

̶ Vi är stolta över att ha vår produktion i Sverige. Utifrån hållbarhetsaspekten innebär det att transporterna till slutkunderna blir korta och på så sätt mer hållbara jämfört med om produkterna skulle ha fraktats långt, konstaterar Magnus Andersson, VD på Alnova.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår