Sibirisk lärk för beklädnad, när krav på utséende och hållbarhet prioriteras

Datum: 19 Apr 2017

Moland Gruppen har sedan 1999 importerat Lärk av högsta kvalitet, som förädlas för byggandet.

Lärken levereras på skepp à ca. 2500 m3 till Moland. Här förädlas virket till färdiga profiler.

Varför är Sibirisk lärk så bra att bygga med?
Sibirisk lärk växer i fastlandsklimat med korta varma somrar och långa kalla vintrar. Därför växer lärken med en årsringsbredd på enbart 0,5-1,0 mm om året – det ger en hög densitet och därmed en hög styrka.

Den innersta och äldsta delen av lärken, som också är den hårdaste, kallas kärnved. På grund av den långsamma tillväxten i Sibirien, består lärken till ca 90 procent av kärnved. Detta gör lärken tung, och mycket hållbar, därför kan lärk jämföras med tryckimpregnerat virke på områden där virket inte är i direkt kontakt med jord.

Det största och bästa bevis på lärkens hållbarhet kommer från Venedig, som är uppbyggt på pålar. Här finns lärkpålar som har stått i vatten i över 300 år!

Sibirisk lärk har ett mycket högt innehåll av hartser, oljor och garvsyra. Det gör den Sibiriska lärken väldigt motståndskraftig för väder och vind och är optimal sett till hållbarheten, vilket eleminerar energikrävande impregneringar. Virket ska behandlas med träskyddsmedel som allt annat trä, för att skydda mot alger och mögel. Sibirisk lärk från Moland Byggvaror är med andra ord ett vackert, hållbart och miljöriktigt alternativ, när det kommer till beklädnad, staket och terrasser.

Mer om produkten Sibirisk lärk

Sibirisk lärk

100 procent giftfri naturprodukt.

Sibirisk lärk fasader
Sibirisk lärk terrasser
Certifieringar
Sibirisk lärk - Produktblad

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår